LAJKOVAČKI OSNOVAC MARIJA JEREMIĆ “NEOBIČNA ZVEZDA” NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU “SUNCE STIHOVA” U BEČEJU

U konkurenciji 77 autorskih radova na konkursu „Sunce stihova“ učenica sedmog razreda OŠ “Mile Dubljević” Marija Jeremić iz Lajkovca, član literarne sekcije „Razigrano pero“, osvojila je u Bečeju drugo mesto sa pesmom “Neobična zvezda”.

“Odziv mladih pesnika, uzrasta od 10 do 15 godina, na ovom prestižnom konkursu sa značajnom tradicijom govori u prilog tome da su deca pronašla lirsko utočište, kao i da festival kreativnosti te vrste karakteriše veliki kvalitet pristiglih radova”, rekao je Tode Nikoletić, predsednik stručnog žirija.

“Međunarodni poetski konkurs za decu pod nazivom „Sunce stihova“, koji je organizovala Narodna biblioteka Bečej, okončan je ceremonijom proglašenja pobednika na letnjoj pozornici te ustanove kulture. Poznati dečiji pesnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac i Tode Nikoletić bili su u sastavu žirija ove pesničke manifestacije.

U konkurenciji od 77 autorskih radova na konkursu „Sunce stihova“ Marija Jeremić, učenica 7/2, član literarne sekcije „Razigrano pero“, osvojila je 2. nagradu. Žiri je pored tri prve nagrade, dodelio i 12 pohvala.

Srdačni domaćini su organizovan prikladan svečani program na kome je bilo lepo svim učesnicima. Korona nas nije sprečila da budemo deo manifestacije i da se družimo sa poznatim velikim pesnicima i nekim budućim poznatim, a sada malim pesnicima,” rekla je za portal LAJKOVAC NA DLANU Sonja Milovanović, predmetni profesor i mentor nagrađene učenice Marije Jeremić. Lajkovački osnovci startovali su definitivno i ove školske godine sa brojnim literarnim nagradama.

Nagrađena pesma:

NEOBIČNA ZVEZDA

Dok se plavo mastilo razlivalo
po beskrajnoj pučini neba,
jedne tihe letnje večeri
u travi nešto zatreperi.

Liči na svica,
ali to je, ustvari, zvezda padalica,
ona što ispuni želju svaku
ako je kraičkom oka uhvatiš u mraku.

S njom se možeš čak kao vila
do neba vinuti, al̛ se moraš setiti
da zatvoriš oči i raširiš krila!

Svi tragamo za zvezdom svojom,
al’ona često nađe nas sama,
zato da bismo dotakli onu pravu,
ne moramo uvek skakati do neba
nekad samo treba virnuti u travu.

Autor: Marija Jeremić

Related posts