BRIGA O STARIM I BOLESNIM ČLANOVIMA PORODICE MAHOM JE ŽENSKI POSAO

 

Žensko udruženje Kolubarskog okruga okupilo je prošle sedmice poljoprivrednice iz svih šest opština u Gradskoj kući u Lajkovcu, povodom druge Panel diskusije na temu: Koliko je briga o starim i bolesnim članovima porodice, ženski posao?

Kroz analizu koju je sprovodio ŽUKO, u vezi neplaćenog rada žena na selu, anketirirano stanovništvo Kolubarskog okruga brigu o starima smatra isključivo kao ženski posao.

Neplaćeni rad žene veći od prosečne plate u Srbiji, pokazuju rezultati sprovedenog istraživanja. Svaka žena koja svakog dana brine o deci ili starijim članovima domaćinstva trebalo bi da zaradi 546 evra mesečno, pokazuje istraživanje Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji. Kada bi neplaćeni poslovi staranja o deci i starijima postali vidljivi i pridodala im se ekonomska vrednost, to bi značilo da jedna žena u Srbiji ima zaradu 6.560 evra neto godišnje, odnosno 546 evra mesečno, a muškarac 5.220 evra neto godišnje, odnosno 435 evra neto mesečno.

Analiza, i sama anketa, je deo projekta “Nevidljivi rad žena na selu” koji je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Serbia) u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“ koji se sprovodi uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

“Želimo da tu anketu prezentujemo, da razgovaramo sa donosiocima odluka na teritoriji Kolubarskog okruga, da vidimo da li su oni i koliko upoznati sa tim stanjem i šta je ono što se kroz institucije može uraditi da taj rad bude vidljiviji i raspoređeniji na sve članove društva. Panel diskusije već ulaze u neki brži tok i imali smo jednu u Mionici, sada Lajkovcu, a ostale su nam još četiri opštine. Planiramo forum teatra na otvorenom, gde ćemo se kroz forume baviti ovom temom i gledati da motivišemo građane da razgovaramo o tome,” istakla je Jelena Ružić, predsednik Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

Ispred Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, na Panel diskusiji govorila je Lidia Vujičić o projektu Rodno odgovorno upravljanje, redistribucija neplaćenog rada.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković pozdravio je u ulozi domaćina učesnice skupa i pružio punu podršku realizaciji projekta, ističući domete koje lokalna samouprava ima u oblasti rodne ravnopravnosti i rodno odgovornog budžetranja. Opština Lajkovac se i u ovoj oblasti pokazala avangardnom, jer je prva u okrugu i među prvima u okruženju inplementirala sve ono što drugim lokalnim samoupravama tek predstoji.

“Položaj žena na selu je težak, a predrasude ograničavaju njihov napredak. Mora se stalno ukazivati na značaj i potrebu njihovog ekonomskog osnaživanja,” istakla je Snežana Bilić, novinarka i učesnica na projektu „Nevidljivi rad žena na selu“.

Predsednica ženskog Udruženja Kolubarskog okruga Jelena Ružić istakla je da projekat „Ekonomsko osnaživanje žena na selu“ prelazi u drugu fazu, naglasivši da će danas 26.septembra u etno selu Babina reka biti održan seminar sa odbornicama iz svih šest opština.

Related posts