LAJKOVČANIN U DRESU CRVENE ZVEZDE

 

Ovo je priča o Lajkovčaninu, pred kojim se smešila blistava fudbalska karijera.

“Kao dvanaestogodišnjak sam zaigrao u mlađim pionirima Crvene zvezde, a dvehiljadite sam bio u timu koji je osvojio prvenstvo Jugoslavije. Onda je bolest ugasila sve moje snove o fudbalu”, kaže Marko Radovanović iz Lajkovca, koji sada ima 33 godine.

” Ponikao sam u lajkovačkom Železničsru, u čijoj školi sam fudbalske bravure počeo da učim od svoje pete godine.

Moj talenat je uočio Konstantin Đurić, koji je trenirao mlade talente Crvene zvezde i posle jedne probe ostavio me u najvećem srpskom klubu. Imao sam samo 12 godina i sam sam autobusom putovao do Marakane. Često sam presedao Iz Lajkovca u Lazarevcu da bi mi karta bila jevtinija, a ponekad su me i roditelji vozili “jugom”, koji je u sred beogradske gužve znao i da prokuva . Međutim, ukazanu šansu nisam hteo da propustim”, priseća se Marko Radovanović, koji je još od samog početka viđen kao odličan zadnji vezni igrač, ili centarhalf, kako se tada govorilo.

“Trud se isplatio i zaigrao sam u prvom timu omladinaca, kada mi je trener bio Vojin Lazarević, koji mi je mnogo pomogao, često mi je davao novac iz svog džepa i plaćao ručak govoreći:”Radovane, kašika je najglavnija!” Dvehiljadite godine stiže kruna za sve moje napore, sastav u kome igram osvaja prvenstvo SRJ”, priseća se sa setom Rale.

Tada Marko već postaje Zvezdina mlada zvezda pred kojom je blistav budućnost, ne sluteći da će mu bilo šta da mu omete karijeru.

“Taj 20. decembar 2001. godine nikada neću zaboraviti, kada sam došao kući umoran i malaksao, ne sluteći da će mi doktori u ustanoviti dijabetes – šećernu bolest, koja je ugasila sve moje snove o fudbalu.” Marko je tada imao samo 14 godina i 4 puta dnevno je morao da uzima insulin. Bio je to kaže danak za sve poteškoće i sresove koje je imao dok je krčio put ka Crvenoj zvezdi, za koju je ipak odigrao oko 50 utakmica.

Centarhalf se ipak nije predao. Nastavio je da u Lajkovcu fublsku veštinu prenosi na mlađe u školi fudbala FK “Zadrugar” i da zaigra rekreativno u nižem rangu takmičenja za FK Ćelije.

Smatra da je sreća u nesreći, što je zaposlen u Opštinsku upravi u Lajkovcu, gde ima redovna primanja, jer jer se u međuvremenu oženio i dobio sina.

TIM KOJI JE OBEĆAVAO

U timu koji je sa Markom Radovanovićem, osvojio titulu šampiona države, igrali su i Nebojša Skopljak sada u TSC, Miloš Stojčević potonji kapiten Sarajeva i Ubljanin Miloš Obrenović, sa kojim je Marko kao zemljakom ima posebno dobar odnos.

Related posts