LAJKOVČANI STANDARDNO U DOBROVOLJNOM DAVALAŠTVU KRVI NA VISINI ZADATKA

 

U već drugoj po redu akciji dobrovoljnog davanja krvi realizovanoj u lajkovačkoj opštini u okviru ovogodišnje Letnje kampanje, danas je prikupljeno je 46 jedinica krvi.

U ranim prepodnevnim satima, akciji u Jabučju odazvalo se 13 davalaca, od kojih je 12 dalo krv, dok je jedan davalac odbijen.

Potom se akciji u Lajkovcu odazvalo 38 davalaca, od kojih je 34 dalo krv, dok je četvoro odbijeno.

Mile Masković iz Instituta za transfuziju krvi Beograd pohvalio je i ovoga puta kontinuiranu humanost Lajkovčana i istakao da je Lajkovac u ovoj oblasti među vodećim lokalnim samoupravama u Srbiji: “Lajkovčani su uvek humani i zaista imamo lepu saradnju sa Crvenim krstom Lajkovac, koji svaku akciju organizuje baš na nivou. Svake godine, i u zimskoj i u letnjoj kampanji, opština Lajkovac prima priznanje u vidu zlatne ili srebrne plakete i uglavnom je u četiri top gradova, koji zaslužuju priznanje. Letnji period je uvek kritičan, kada su rezerve krvi u pitanju. Upućujem apel svim građanima da dođu i daju krv, to će svakako nekome spasiti život. Sada jesu brojne operacije otkazane ili odložene, jer su mnoge bolnice pretvorene u Kovid sistem, ali postoje svakako i bolnice u kojima se vrše operacije i potrebne su im rezerve krvi.”

Ivana Cvetković ima 21 godinu, student je i danas je treći put dala krv: “Kada sam prvi put dala krv, odmah sam znala da ću postati redovan davalac. Osećaj da ste na ovaj način učinili nešto za nekoga je predivan. Poručila bih svim mojim prijateljima, svim mladim ljudima posebno, da ako su već zdravi i ako to mogu da učine, da svakako postanu davaoci krvi, jer je to nešto najlepše što mogu za druge da učine.

Ranko Filipović je do sada već 20 puta dao krv i kaže da to smatra elementarnom društvenom odgovornošću, redovan je učesnik akcija dobrovoljnog davanja krvi, kao i njegove brojne kolege u EPS – u.

Penzioner sa svega 55 godina Živko Ilić, krv je dao 73 puta. Danas skromno kaže, da je redovan davalac krvi koji pazi samo da ispoštuje neophodan razmak između dve akcije.

Među višestrukim davaocima, zatekli smo danas i Dušana Jovanovića, koji je rekao da sa posebnim zadovoljstvom učestvuje u ovom vidu humanitarne aktivnosti.

Svi učesniki akcije, dobili su i ovoga puta poklone, kao mali znak pažnje za učinjeni humani gest.

S obzirom da je prethodna duplo uspešnija akcija realizovana u Lajkovcu pre samo dvadesetak dana, realizatori akcije kažu da su zadovoljni rezultatom današnje akcije i da su Lajkovčani ponovo bili na visini zadatka i da je današnji rezultat bio u domenu očekivanog za letnji period i činjenicu da je akcija relativno skoro organizovana.

Related posts