POŽAR NA NOVOM GROBLJU U LAJKOVCU OTVORIO SEZONU LETNJIH POŽARA

 

Iskraj ove sedmice u znaku je požara na Novom groblju u Lajkovcu. Goreo je neuređeni deo u krugu Novog groblja i to u blizini kuća. Brzom i efikasnom akcijom lajkovačkih vatrogasaca požar je sa lakoćom lokalizovan, čime je sprečena šteta većih razmera, pre svega sprečena je mogućnost da požar zahvati obližnja domaćinstva, kao i da ne zahvati uređeni, već popunjeni deo groblja.

Požar se dogodio u danu koji je bio vetrovit, pa se pretpostavlja da je požar uzrokovan nemarom nekog od posetilaca grobja, koji su ostavili upaljene sveće ili bacili opušak od cigarete.

Nadležni apeluju na odgovorno i savesno ponašanje građana prilikom posete groblju, a i načelno, kako bi se ovakve i slične situacije, posebno sa ozbiljnijim posledicama izbegle. Za sada nije povećan broj letnjih požara na području lajkovačke opštine.

Pred sezonu letnjih požara, posebno sada u punom jeku žetve i ostalih poljoprivrednih radova, lokalno odeljenje Sektora za vanredne situacije vrši uobičajenu odgovarajuću edukaciju na terenu, na području opštine Lajkovac, kako bi pre svega poljoprivredno stanovništvo bilo obučenije i odgovornije u sezoni letnjih požara, čiji je uzrok najčešće upravo ljudski faktor. Edukacija je standardno u okviru realizacije Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara i svake godine se sprovodi pred početak žetve i sezone letnjih požara na otvorenom.

Takođe, izuzetno je važno ne paliti strne ostatke sa njiva, što je i zakonom zabranjeno i za šta su zaprećene visoke novčane kazne.

Paljenje ostataka na njivi nema nijednu korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima. Zbog toga se sa stanovišta struke umesto paljenja preporučuje zaoravanje zemljišta. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od tri godine.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Lice koje je izazavalo požar dužno je da vatrogasno – spasičlačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do milion dinara.

Related posts