PLIVAČKI KLUB LAJK IZ LAJKOVCA TREĆI NA PETNIČKOM KUPU

 

U svom debitantskom nastupu PK LAJK zauzeo je treće mesto u ukupnom plasmanu na ovogodišnjem plivačkom mitingu Petnica kup održanom 13. juna u Valjevu.

Na takmičenju je učestvovalo 26 klubova sa 305 plivača iz cele Srbije. 13 plivača LAJKA predvođenih državnim šampionkama i rekorderkama Mašom Cvetković i Emilijom Dimitrijević osvojili su ukupno 47 medalja i to : 21. zlatnu, 20 srebrnih i 6 bronzanih medalja.Ispred Lajka našli su se samo Plavi Talas iz Beograda sa 40 plivača i Valis iz Valjeva sa 41 plivačem.

U očekivanju puštanja u rad bazena u Lajkovcu , PK LAJK trenira, zahvaljujući upravi hotela, u zatvorenom bazenu Hotela Vrujci.

Bio je ovo više nego uspešan start PK LAJK i odlično pozicioniranje za buduća takmičenja, što će sasvim izvesno osigurati važno mesto Lajkovcu na plivačkoj mapi Srbije. Planovi mladog kluba iz Lajkovca jesu  ambiciozni, ali nisu nerealni, ako se uzme u obzir sastav ekipe, i plivača i trenera, koji su Lajkovac odabrali upravo zbog uslova za treninge i takmičenja koje će od septembra imati na bazenu u Lajkovcu.

Iz uprave kluba kažu, da bazen u Lajkovcu ima takve karakteristike i projektovan je i građen je tako da ispunjava sve i najstrože kriterijume i da će biti među najboljima u Srbiji za takmičenja plivača u svim rangovima. Kažu da u Srbiji bazen po ovakvim standardima ima jedino Pirot.

Očigledno je da su osnivači kluba imali viziju i da su blagovremeno uradili sve što je neophodno da klub od septembra počne da funkcioniše u idealnim uslovima. Za Lajkovac su se odlučili upravo zbog idealnih uslova za održavanje državnih takmičenja i da bi u ovoj sredini popularizovali plivanje kao najzdraviji sport i animirali što veći broj dece za aktivno učešće u plivačkom sportu. Cilj je da se iskoristi potencijal bazena u Lajkovcu i da se deca u najboljim uslovima u Srbiji uključe u bavljenje plivanjem kao sportom, iz čega će se roditi takmičari koji će biti plivačke vedete Srbije.

Takođe, naglašavaju i da cilj osnivanja kluba nije finansijski, već je u pitanju entuzijazam, pre svega roditelja dece koja su uspešna u plivačkom sportu, a do sada su se mučili sa treninzima u improvizovanim uslovima i na udaljenim destinacijama. Lajkovac će imati bazen koji je projektovan baš po standarsima koji klubu odgovaraju, ima i manji bazen za obuku i veliki za takmičenja, kao i sve druge neophodne uslove za treninge i održavanje takmičenja.

PK LAJK je već sada okupio sjajnu ekipu plivača, među kojima su i rekorderi Srbije u ovom sportu i sjajnu ekipu trenera, koja će dodatno biti pojačana, posebno i nužno sa prilivom novih članova iz redova lajkovačkih mališana, a i dece iz susednih opština. Sasvim izvesno, među trenerima najvišeg renomea u ovoj oblasti u PK LAJK biće i profesor fizičke kulture Ognjen Nestorović.

Ekipa koja je oformila klub se do sada snalazila i trenirala na potezu od Valjeva, preko Lazarevca, bazena u Velikim Crljenima do Banje Vrujci, prelazeći dnevno i do 100 kilometara. Vredan je pažnje i za svaku pohvalu visoko socijalno odgovoran gest uprave i menadžmenta hotela u Vrujcima, koji su PK LAJK omogućili besplatne treninge na svojim bazenima, što je značajno olakšanje, koje je omogućilo neophodan kontinuitet u treninzima, do otvatanja bazena u Lajkovcu.

Perjanica ekipe za sada je 12.-to godišnja Maša Cvetković iz Valjeva, višestruka državna šampionka i  rekorderka Srbije u plivanju na 1 500 metara slobodnim stilom u kategoriji svog uzrasta, koja sa svakim novim takmičenjem obara sve ranije rekorde i koja je, recimo, prošle godine imala tu čast da otvori Tešnjarske večeri u Valjevu, a upravo u ovom periodu njena slika je na bilbordu Europroma na ulasku u Valjevo, u okviru kampanje “30 za ponos”. Cilj je dakle svakako promocija zdravog načina života, uključivanje mladih u plivački sport i afirmacija pozitivnih vrednosti.

Ono što je posebno fascinantno u osnivanju PK LAJK jeste entuzijazam i požrtvovanost roditelja dece izuzetno talentovane i uspešne u plivačkom sportu, koji su učinili sve moguće da svojoj i svoj drugoj deci omoguće adekvatne uslove za bavljenje plivanjem. Iako su roditelji krenuli u tu bitku zbog svoje dece, ostvarili su širok opšti cilj i isto to omogućili i svoj drugoj deci u okruženju. Roditeljska snaga i upornost inače nemaju granica, a ova priča je prilično poučna za sve.

Vrata PK LAJK biće otvorena svima koji imaju želju da se bave plivačkim sportom, u susret otvaranju bazena u Lajkovcu uslediće upis novih članova, a paralelno, već formirana ekipa kluba učestvovaće na svim važnim takmičenjima.

Iz Uprave PK LAJK kažu, da Lajkovac ima sjajnu šansu sa upravo ovakvim bazenom i da za sada jedini problem predstavlja nedostatak smeštajnih kapaciteta u samom Lajkovcu, što sa pogodnom saobraćajnom infrastrukturom i osobeno povoljnim geografskim položajem Lajkovca i nije neki veliki i nerešiv problem. Lajkovac vide kao mesto održavanja svih važnijih plivačkih takmičenja u Srbiji, što će rezultirati cirkulacijom velikog broja ljudi. Nadaju se takođe, da će uspeti da animiraju mlade i da će plivački sport u Lajkovcu zaživeti, podvlačeći posebno prednosti ovog sporta i njegovu karakteristiku da slovi za najzdravij sport.

Eto, u Lajkovcu je sve moguće, pa i to da plivački klub iz Lajkovca, u kome bazen još nije otvoren, beleži uspehe i osvaja nagrade na prestižnim takmičenjima i to u žestokoj konkurenciji.

Izgleda, da vreme plivača iz Lajkovca tek dolazi!

Related posts