LEPO NAM JE U VRTIĆU BILO

Umesto tradicionalne Završne priredbe predškolaca, ove godine u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i instrukcijama koje je dalo nadležno ministarstvo, u dvorištu lajkovačke PU “Leptiric”vaspitači koji su realizovali ptipremno predškolski program upriličili su kratko druženje sa decom.

“Nakon tromesečne pauze, predškolci, generacija dece rođena od 1.marta 2013. do 1.marta 2014. videli su se sa vaspitačima i razmenili utiske. Uverenja o završenom pripremno predškolskom programu i diplome dobilo je ukupno 129 dece, koji su napustili vrtić, potpuno spremni za polazak u školu. Ovo je posle mnogo godina unazad jedna od najmanje brojnih generacija, za jedno čitavo odeljenje. Godinama unazad taj broj je bio preko 150 dece. Prema podacima iz Doma zdravlja i matične službe opštine Lajkovac, situacija od jeseni bice mnogo bolja i od naredne vaspitno obrazovne godine ovaj program ce pohađati veći broj predškolaca,” kaže direktorka “Leptirića” Mila Lončar Mitrović.

“Osim druzenja i razgovora sa decom i roditeljima,vaspitači iz celodnevnog boravka Dajana Tanic i Ivana Grujičić organizovale su izložbu dečjih radova nastalih u vreme pandemije i u online komunikaciji dece ,roditelja j vaspitača.Moglo se primetitu da su deca i roditelji intenzivno radili, ispunjavali zadatke koje su vaspitači postavljali, ali su i sami inicirali ideje za rad. Pri svemu tome, deca su pokazala veliku kreativnost i zainteresovanost za rad,” opaža direktorka vrtića.

Druženje sa decom, povodom ispraćaja predškolaca, organizovano je sukcesivno. Najpre je krajem prošle sedmice u dvorištu “Leptirića”, u različitim terminima, upriličeno malo slavlje i druženje sa decom koja su pohađala pripremno predškolski program i od jeseni postaju đaci prvaci. Prvo su se dve grupe celodnevnog boravka i tri grupe dece sa terena oprostili od svojih vaspitača, koji su im podelili Uverenja o završenom pripremno predškolskom programu i diplome. Deca iz Lajkovca, Rubribreze, Slovca, Markove Crkve, Virovca,Ratkovca, Strmova i Pepeljevca sa svojim vaspitačem Biljanom Savković družila su se u prelepom ambijentu Kumove vodenice u Markovoj Crkvi. U dvorištu vrtića diplome i uverenja dobili su i predškolci iz Jabučja i na taj način se oprostili od svojih vaspitača Gordane Brdarić i Nataše Marinković. U isto vreme, samo u drugom delu dvorišta uverenja i diplome podelili su vaspitači Spomenka Milivojević i Milka Spasić svojim predškolcima iz celodnevnog boravka. Takođe u dvorištu vrtića, vaspitač Jelena Žujović podelila je diplome i uverenja svojim predškolcima iz Lajkovca, Nepričave, Stepanja i Bajevca. Vaspitači Dajana Tanić i Ivana Grujičić okupili su svoje predškolce koji su pohađali celodnevni boravak u dvorištu vrtića u kojem su pripremile i izložbu dečjih radova nastalih za vreme vandrednog stanja, koje su prikupile dok je trajala online nastava. I njihovi predškolci dobili su uverelja i diplome. U utorak 9. juna, vaspitač Svetlana Pantelić podeliće uverenja i diplome svojim predškolcima iz Ćelija, Bogovađe, Donjeg Lajkovca i Vračevića, takođe u dvorištu vrtića, tako da je i odlazak ovogodišnje generacije lajkovačkih predškolaca obeležen na način primeren aktuelnim uslovima. Izostala je ovoga puta tradicionalna Završna priredba predškolaca, koja je za Lajkovčane svojevrsni spektakl.

“Još jedna generacija napustila je vrtić, nadamo se da će vreme provedeno u njemu pamtiti zauvek i da će im sve ono što su naučili u vrtiću, biti od velike koristi kada u septembru sednu u đačke klupe i postanu đaci prvaci,” kažu u “Leptiriću”

“Vrtić je stvoren za igru, zabavu, druženje, priču…Tu se prva drugarstva i važna znanja stiču. U vrtiću se život upoznaje i voli, naučeno u njemu pomaže ti u školi”, podsećaju vaspitači “Leptirića”.

 

Related posts