DAN SESTRINSTVA I SLAVA U OPŠTOJ BOLNICI VALJEVO

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Od 2012. godine, kada je osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu bolnice, od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo.

U Opštoj bolnici Valjevo, zaposleno je preko 700 medicinskih sestara i tehničara. Uzimajući u obzir da je ukupan broj zaposlenih, uključujući i medicinsko i nemedicinsko osoblje oko 1300, jasno je koliki je značaj sestrinstva u bolnici u lečenju, nezi i pomoći bolesnicima. U doba borbe protiv korona virusa i pandemije koja vlada, sestrinstvo, Opšte bolnice Valjevo, koje je bilo svakodnevno uključeno u borbu, podnelo je veliki teret da se održi jedan ovakav zdravstveni sistem. Brojne sestre su osim u nezi pacijenta, dodatno edukovane i raspoređivane na poslove koji su pomogli da se pošast korona virusa zaustavi. Uprava Opšte bolnice Valjevo, na čelu sa v.d.direktora, dr Zoranom Đurićem, ovom prilikom čestitala je Dan sestrinstva i slavu Sv. Vasilije Ostroški svim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u zdravstvenom sistemu opredelivši se za jedan od najhumanijih i najzahtevnijih zanimanja.

Dan sestrinstva prilika je da se svim medicinskim radnicima požele dalji profesionalni uspesi, prilika za stalno usavršavanje, ali i postizanje zasluženog statusa i u struci i u društvu, a da se pri tome nikada ne sme zaboraviti da je sve to podređeno samo jednom cilju, zdravlju i blagostanju ljudi. U borbi protiv korona virusa još jednom se pokazalo koliko sestrinstvo predstavlja važan segment u sistemu zdravstvene zaštite i da bez kvalitetne sestre koja je ravnopravni član tima, nema kvalitetne brige o pacijentu, zaštite i unapređenja njegovog zdravlja. Pridržavajući se visoke profesionalne etike, koja dosta obavezuje, jer svi ljudi koji dolaze u bolnicu, očekuju malo pomoći pre svega, poštujući se međusobno u radnom okruženju, sestristvo je uspešno iznelo bitku sa korona virusom. Na kraju treba još jednom ponoviti rečenicu rodonačelnice struke Florens Najntingejl: „Ukoliko ne napredujemo svakoga dana, onda nazadujemo.“, koja može biti zamajac u danima koji nam predstoje nakon pandemije i vraćanja redovnom radu Opšte bolnice Valjevo i svim korisnicima medicinskih usluga sa teritorije čitavog Kolubarskog okruga.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, svečano obeležavanje Dana sestrinstva i slave ove godine izostaje, ali je služena liturgija od 8.30 časova u Hramu Sv.Kozme i Damjana, nakon koje je lomnjen slavski kolač, kako bi se nastavila lepa tradicija. Ovogodišnji domaćin je, sestrinstvo pneumoftiziološke Službe, od kojih je deo kolača preuzelo sestrinstvo Službe psihijatrije, pa će sledeće godine oni biti domaćini Dana sestrinstva i sestrinske slave Sv. Vasilija Ostroškog. U službi Pneumoftiziologije radi 33 sestre od kojih su 4 sa visokim obrazovanjem, a u ambulantnom dijagnostičkom radu takođe imaju obučene 4 endoskopske sestre.

Related posts