SAOPŠTENJE ZA JAVNOST OPŠTINSKE UPRAVE OPŠTINE LAJKOVAC

Obaveštavamo javnost da se na krovu zgrade bivšeg silosa pored autobuske stanice NE MONTIRA nikakva bazna stanica 5G , kako su to naveli pojedini građani na društvenim mrežama, već „ OBIČNA “ BAZNA STANICA MALE SNAGE , ISPOD 250 W EFEKTIVNE IZRAČENE SNAGE .

Za ovakve bazne stanice nije potrebna nikakva dozvola, tj. nije potrebno odlučivati o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, što je sve u skladu sa zakonskom regulativom koja uređuje ovu oblast A ŠTO JE POTVRĐENO OD STRANE NADLEŽNOG MINISTARSTVA.

Telenor je pokrenuo proceduru pred nadležnim odeljenjem opštine Lajkovac i tek nakon okončanja procedure i dobijanja rešenja može pustiti ovu baznu stanicu u skladu sa projektovanom snagom, koja je iznad 250W , ukoliko rešenje bude pozitivno.

Što se tiče 5G tehnologije, RATEL još uvek NIJE raspisao tender za dobijanje licenci za ovaj frekvencijski opseg na teritoriji Srbije , tako da NEMA GOVORA da se radi o baznoj stanici 5G.

Ovom montažom Telenor ne krši ni jedan propis koji reguliše ovu oblast kao što ga nije prekršio ni MTS , koji je već ranije instalirao svoju baznu stanicu na istom krovu.

OPŠTINSKA UPRAVA
OPŠTINE LAJKOVAC

Related posts