PRILIKA DA GLEDATE KOMEDIJU “HOR BEČKIH DEČAKA”

Kulturni centar “Hadži Ruvim Lajkovac” je već reagovao shodno preporuci Ministarstva kulture i informisanja Srbije, koje već prvog dana nakon proglašenja vanrednog stanja pozvalo ustanove kulture u Srbiji da učine maksimalno dostupnim na internetu svoje digitalne sadržaje kako bi olakšale stanovništvu period izolacije koja je neophodna zbog epidemije koronavirusa.

Kao alternativu za svoj ovomesečni pozorišni program, nakon dečije predstave, zapravo mini mjuzikla “Maštošumske pitalice”, Kulturni centar “Hadži Ruvim” ovoga puta na svom virtuelnom repertoaru ima komediju “Hor bečkih dečaka”.

O PREDSTAVI:

Komedija “Hor bečkih dečaka”, sa sjajnom ekipom glumaca je priča o našim ljudima koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost. Moćno oružje su im vedrina i optimizam. Radnja se događa usred jednog podruma u Beču, bez prozora i dnevnog svetla. Tu je i jedan krevet, jedan TV na izdisaju i nekoliko pacova.

Vule i Aca žive u nekom kao stanu. Vule i Aca žive kao neki život. Vule i Aca rade neke kao poslove. Vule i Aca improvizuju. Kao… Za tu bečku improvizaciju zadužen je Džoni. Džoni je gastarbajter druge generacije. Džoni pomaže svojim zemljacima da se snađu u tuđini.

U životu svakog našeg čoveka postoji onaj trenutak očaja, kada u samoodbrani posegne za najboljim u sebi, humorom. Tada se šalimo na račun stvarnog života, na račun svog kao života. Tada se smejemo svim svojim moćima, nemoćima, uspesima i neuspesima… To je posebna kategorija srpske duhovitosti. To je šala na račun sopstvenog mentaliteta, zbog kojeg ova predstava može da se nazove i „genetska komedija”

NAGRADE:

Na Pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“ – Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, dugogodišnjeg saradnika „Nušićevih dana“ dodeljena je Irfanu Mensuru za ulogu Vuleta u predstavi „Hor bečkih dečaka“. Plaketa sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Predragu Ejdus za ulogu Ace .

Na 46. festivalu „Dani komedije“ statuetu „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenja dobio je Irfan Mensur za ulogu Vuleta.

Režija: Irfan Mensur
Tekst: Miroljub Nedović
Uloge: Predrag Ejdus, Boda Ninković, Irfan Mensur

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=JqDiZRekYFo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ifAEih-kcqGEkaj7XpKe-17mthhK9K2O_aQW6DNUZf5FYjEojLuddc8M&app=desktop

Related posts