LENA KOVAČEVIĆ PRIREDILA SPEKTAKL U LAJKOVCU

Povodom Dana žena Kulturni centar „Hadži Ruvim“ Lajkovac priredio je sinoć svojim sugrađankama i njihovim pratiocima sjajan umetnički događaj – koncert sve popularnije pop i džez pevačice Lene Kovačević. Publika se okupila u pristojnom broju i već od prvih taktova uspostavljena je odlična interakcija, koja je, čini se, prijatno iznenadila i Lenu Kovačević, koja je prvi put nastupila u Lajkovcu.

Pljeskanje u ritmu, pevanje i aplauzi pratili su je tokom svih sat i po, koliko je trajao njen nastup u pratnji odličnih muzičara (klavijaturista, trubač i bas gitarista). Repertoar je bio raznovrstan: od Leninih novih pesama poput “Kafe”, „Dubine“, „Samo da mi je“ i „Požuri“, preko obrada Bajaginih pesama, stranih džez i pop standarda do tradicionalnih srpskih pesama poput „Zapevala Sojka ptica“ i „Gusta mi magla padnala“, sve u džeziranim aranžmanima.

Uz izvanredno pevanje, Lena je publiku osvojila i lepotom, šarmom, neposrednošću i duhovitošću. Isto tako je odvojila dovoljno vremena i za medije, pa iz njenih odgovora na novinarska pitanja izdvajamo:
“Uvek sam radila ono za šta imam osećaj da meni dobro stoji. Trend po cenu trenda za mene nije trend. Za mlade, koji tek kreću da se bave muzikom, po meni je i dalje isti savet, a to je da se uvek ide na kartu autentičnosti po cenu da treba mnogo više vremena. Moj put je mnogo sporiji i duži, naši spotovi nisu okrenuti ka vizuelnom aspektu, odnosno ka erotici, što je danas u muzici postao „primarni zov“, a što je zastrašujuće. Imali ste nekada utisak da je Madona bila revolucionar, a to je bilo vrlo mlako za ono što se danas gleda. U tom smislu sam zadovoljna – da mogu da se bavim muzikom koju volim na način koji volim.”

Seriju od desetak koncerata širom Srbije Lena Kovačević je otvorila upravo koncertom u Lajkovcu, s tim što je krajem februara imala nastup u Narodnom muzeju u Beogradu. Nedavno je dobila i regionalnu nagradu MAK za pop pesmu ženskog izvođača, za pesmu „Dubine“.

“Dobila sam nagradu u najtežoj kategoriji jer je najzastupljenija, ima dosta dobrih pop pesama, pa je za mene pobeda u toj kategoriji posebno draga, a naročito što sam uvek koketirala sa žanrovima koji su i komercijalni i nekomercijalni. I pesma „Dubine“ je negde na ivici. Zahvaljujem platformi „Srbija krejt“ koja je podržala i moje koncerte, to je priča koja je važna za buduće umetnike i kreativne ambasadore, koji čine „Serbia creates“, a to je da pomognemo ljude koji žele da se bave umetnošću. A danas je vrlo lako skliznuti s tog puta i ući u neku industriju. Ponosna sam što sam jedan od kreativnih ambasadora među kojima su i Stefan Milenković, Miloš Biković i drugi sjajni ljudi. Večiti sam optimista i imam utisak da se u Srbiji menjaju trendovi, tako da bih volela da u narednom periodu imamo što više koncerata i džez i klasične muzike. To je neophodno našoj omladini, a između ostalog i zbog toga smo danas u Lajkovcu, da čuju ljudi koji nemaju često priliku da slušaju ovu vrstu muzike.”

Lena Kovačević je završila snimanje za film njenog oca Dušana Kovačevića „Nije lako biti čovek“, koji će premijeru imati na jesen. Bajaga je komponovao muziku, a Lena ima malu muzičku ulogu.

Snežana Škorić, direktor Kulturnog centra, iskazala je zadovoljstvo što su sugrađanima ponudili nešto drugačije:

“Mislim da Lenina popularnost raste iz dana u dan, polako ali sigurno osvaja srca publike, emocija koju nosi njena muzika pogađa prvenstveno žensku publiku, što je bio jedan od razloga da smo se odlučili za nju. Čast mi je što je tu, što imamo priliku da našoj publici ponudimo nešto drugačije od onoga na šta su navikli. To i jeste zadatak Kulturnog centra: da radimo na razvijanju kulturne svesti, da nudimo raznovrsne sadržaje, kako bi svako od naših građana pronašao sebe i svoje mesto u svetu kulture.”

Related posts