ODRŽANA OSMOMARTOVSKA TRIBINA UNIJE MLADIH SNS

Tribina na temu: “Rodna ravnopravnost i trgovina ljudima”, povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, a u organizaciji Unije mladih OO SNS Lajkovac, okupila je i animirala večeras u Gradskoj kući brojne posetioce.

Lider lajkovačkih naprednjaka Nenad Džajević je rekao, da se tradicija lajkovačkog odbora SNS u organizovanju ovakvih tribina u susret Danu žena nastavlja, podvukavši da su mladi ovoga puta organizatori i podsetio je i ovoga puta da Lajkovac spada u red lokalnih samouprava koje su ostvarile značajne rezultate na planu rodne ravnopravnosti. Džajević je naglasio i da je velika zastupljenost žena na rukovodećim pozićijama u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Lajkovac. “Ponosimo se time i poštujemo princip rodne ravnopravnosti”, rekao je Džajević i dodao da je opština Lajkovac jedan od osnivačača Ženskog udruženja kolubarskog okruga, da je osnivačka skupština održana upravo u Lajkovcu i da je upravo održana čitava serija edukacija na temu rodne ravnopravnosti, a i u sam opštinski budžet je več inkorporirano takozvano “rodno budžetiranje” koje tek postaje inperativ za lokalne samouprave.

Prisutne u sali je najpre pozdravila Jelena Žujović, a potom se u ime organizatora obratio lider mladih SNS Lajovac Nikola Lukić. Lukić je između ostalog konstatovao, da je i pored činjenice da postoje brojni primeri rodne neravnopravnosti u različitim sferama, ravnopravnost sve prisutnija u poslovnom i političkom okruženju. Sa zadovoljstvom je Lukić rekao, da je Lajkovac prepoznao kvalitet žena, koje su ovde u velikom broju na rukovodećim mestima i vrlo istaknute u političkom životu. “Ponosni smo na sposobnost žena i njihove rezultate, posebno u borbi za rodnu ravnopravnost”, zaklučio je Lukić i čestitao damama predstojeći praznik.

Predavači Nina Mitić, član Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, koja je govorila o rodnoj ravnopravnosti i Sanja Stanković, član Srpske napredne stranke, koja je govorila o trgovini ljudima i iskutvima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, zapravo su bili vešti uvodničari u temu i interaktivnu diskusiju koja se razvila, posebno nakon tematske video projekcije.

Učesnice tribine dale su odgovore na brojna pitanja koja zadiru u problematiku položaja žena i aktuelnog problema trgovine ljudima, koja je posebno značajna za mlađu populaciju lepšeg pola.

Seksualna eksploatacija je najdominantniji oblik trgovine ljudima i žene su najizloženije, konstatovano je tokom tribine. Bilo je reči o brojnim načinima vrbovanja žrtava trgovine ljudima. Znanje o tome ko sve može biti žrtva trafikinga, kako prepoznati žrtvu i kome se obratiti za pomoć su najbolji načini za prevenciju trgovine ljudima, istaknuto je.

Publika je čula dosta toga od predavača i uvodničara u teme, ali su i gosti tribine imali priliku da oslušnu i čuju puno toga što im može koristiti u daljem radu. Lajkovačke dame su se pokazale na visini zadatka i bile prilično smele, konstruktivne i konkretne.

Sve što se moglo čuti večeras može biti od koristi, kako mladima, tako i svim ostalim posetiocima tribine, posebno roditeljima, ali i predstavnicima javnog života, koji novim saznanjima mogu obogatiti svoj profesionalni rad i dati konkretan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost i u ovom slučaju i u prevenciji na planu borbe protiv trgovine ljudima.

Related posts