ZASEDAO LOKALNI PARLAMENT

Na početku današnje 34. sednice Skupštine opštine Lajkovac, najpre je minutom ćutanja odata pošta nedavno preminulom profesoru u penziji dr Miloradu Baboviću, uglednom Lajkovčaninu rodom iz Vračevića.

U nastavku sednice usvojen je Poslovnik o radu Skupštine opštine, a zatim izveštaji o radu u prošloj godini KC „Hadži Ruvim“ i „Ustanove za sport i omladinu“, kao i izveštaji o prošlogodišnjoj realizaciji Programa unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva, o sprovođenju mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i realizaciji Programa za unapređenje uslova života lokalne zajednice.

Od značajnijih odluka izdvajamo Prve izmene Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ sa Programom korišćenja sredstava subvencija za 2020. godinu i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za opštinu Lajkovac za 2020. godinu.

Po završetku sednice načelnik Opštinske uprave Živorad Bojičić rezimirao je zasedanje, kao i rad ovog skupštinskog saziva, mada je napomenuo da ovo možda i neće biti poslednja sednica sadašnjeg lokalnog parlamenta, ako se ukaže potreba za rešavanje nekih pitanja:

“Današnjom sednicom zaokružili smo značajan broj odluka čija nas primena očekuje u narednom periodu, pre svega Program poljoprivrede kada nam stigne saglasnost, zatim imenovanja direktora i vršilaca dužnosti, među kojima je i direktor „Gradske čistoće“ Bojan Bogdanović kome čestitam ovom prilikom i nadam se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju u zajedničkom timu. Značajni su bili i izveštaji o utrošku sredstava iz Programa rente i ekologije, neophodno je da se usvoje do kraja marta i dostave resornim ministarstvima na kontrolu. Usvojen je i novi Poslovnik o radu Skupštine opštine Lajkovac. U maju prošle godine izabrana je komisija koja je trebalo da pripremi poslovnik, imali su zaista dovoljno vremena. Život će pokazati ima li mesta primedbama (članovi 14, 15 i 16), to nije nepromenljiv akt, za svaku normu u životu možemo poći od pretpostavke „šta bi bilo kad bi bilo“. Treba razmišljati pozitivno i da nikome u ovoj sali, u ovom parlamentu, u Lajkovcu nije stalo da život gura nazad već napred. Smatram da će Poslovnik funkcionisati i da će prilikom funkcionisanja novog parlamenta, negde u junu, biti značajan.”

Na pitanje da oceni rad Skupštine opštine u prethodne četiri godine Bojičić je odgovorio:
“Vrlo sam zadovoljan radom ovog parlamenta. Tri godine sam obavljao funkciju predsednika Skupštine i zadovoljan sam saradnjom sa odbornicima. Zahvaljujem se svim odbornicima, smatram da je parlament funkcionisao na visokom nivou, moja jedina primedba je što u ovoj godini nisu nastavljeni prenosi sednica Skupštine.”

Na 34. sednici za direktora JP „Gradska čistoća“ izabran je Bojan Bogdanović, diplomirani menadžer iz Lajkovca, v.d. direktora u prethodnom periodu. Novi mandat direktora Turističke organizacije dobio je dosadašnji direktor, umetnik Milutin Ranković, inače diplomirani ekonomista, dok je za v.d. direktora Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica izabran Dragan Radovanović, diplomirani pravnik iz Ljiga.

Izrazivši nezadovoljstvo tokom sednice i načinom rada, odbornici DS i DSS napustili su danas zasedanje lokalnog parlamenta.

Related posts