EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U POLJOPRIVREDI

Strateško planiranje i osnivanje Udruženja poljoprivrednica Kolubarskog okruga, kao deo projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” finansiranog od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, okupilo je u Gradskoj kući u Lajkovcu poljoprivrednice, osnivače i nosioce udruženja iz svih opština Kolubarskog okruga.

Naime, Opština Lajkovac i Žensko udruženje Kolubarskog okruga potpisnici su Memoranduma o saradnji na implementaciji projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“. Opština Lajkovac je prepoznala zajednički interes u procesu ekonomskog osnaživanja žena, posebno u davanju podrške, znanja i potrebnih resursa ženama, nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali i svim ostalim zainteresovanim ženama, koje bi kroz razmenu iskustava, umrežavanje i edukaciju unapredile svoja poljoprivredna gazdinstva. Krajem prošle godine, prvoj info sesiji u Lajkovcu, odazvalo se oko dvadeset žena sa područja lajkovačke opštine, kojima su precizirane sve pojedinosti ovog koncepta.

Odabrano je po 20-tak žena iz svake opštine Kolubarskog okruga, zapravo ukupno 122 žene učesnice projekta Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi, koji će se u narednih godinu dana realizovati na teritoriji celog Kolubarskog okruga. Poljoprivrednice koje učestvuju u projektu mogu očekivati da steknu znanje iz oblasti pisanja projekta, izrade biznis i strateških planova, istraživanja tržišta i kako korišćenjem novih tehnologija dobiti nove kupce za svoje proizvode.

Suština projekta je da se žene edukuju i da svoj rad naplate, da se rkonomski osnaže,a ne da budu samo robovi svog imanja i besplatna radna snaga. A i da tako osnažene, postanu nosioci važnih promena.

Ovaj projekat zaista može žene ekonomski osnažiti, osavremeniti njihovu način rada i osposobiti ih da nakon godinu dana ostanu povezane u Udruženje poljoprivrednica Kolubarskog okruga, koje će dalje samostalno voditi.

Nenad Džajević, zamenik predsednika opštine Lajkovac je u ime domaćina osnivačke skupštine Udruženja poljoprivrednica Kolubarskog okruga podsetio, da se opština Lajkovac od samog starta uključila u realizaciju ovog projekta, da je jedna od prvih potpisnica Memoranduma i da će dalje pružiti svu neophodnu podršku, sa svim što je moguće obezbediti manje zastupljenom polu u oblasti poljoprivrede. Džajević je podsetio i da je u prošloj godini opština Lajkovac inkorporirala u svoj budžet sve te indikatore koji su vezani za rodnu ravnopravnost, što je rezultiralo sa 50% zastupljenosti žena u podsticajima poljoprivredi, sa čime će se i dalje nastaviti, naglasivši da opština Lajkovac pruža svu podršku udruženju.

Jelena Ružić, koordinatorka projekta je rekla da će udruženje imati sedište na teritoriji jedne lokalne samouprave i pet podružnica i da je sve sada u fazi određivanja misije i vizije udruženja.

“U narednih godinu dana ćemo im mentorisati sav taj proces rada udruženja, zatim organizovati jednu konferenciju, koja bi trebala da se održi za šest meseci u Valjevu, gde će biti prisutno preko sto ljudi iz privrednog sektora, iz javnog života, zatim predstavnika institucija i ambasada, na kojoj će one da predstave ono što su ostvarile i svoje planove za budućnost. Upravo te žene su prepoznate kao pokretač svih promena na lokalu, a koje se tiču poljoprivrede i rodne ravnopravnosti”, naglasila je koordinatorka projekta.

Poljoprivrednice su rekle, da za godinu dana svoje proizvode vide na policama u megamarketima, što je ocenjeno kao realno očekivanje.

Za žene poljoprivrednice kreirana je i veb platforma zuko.rs, koja sadrži profile svih poljoprivrednica i mogućnost kupovine svih njihovih proizvoda u toj onlajn prodavnici.

Sledeći korak je mentorisanje u procesu jačanja udruženja, a uporedo se radi analiza rodno odgovornog budžetiranja svih pet opština, pri čemu je Lajkovac već uradio tu analizu, a sve lokalne samouprave će ubuduće morati da vode računa o tome. Veliki akcenat je u narednom periodu upravo na konferenciji, čiji je glavni cilj da poljoprivrednice i njihovi proizvodi budu predstavljeni, u nastojanju da se podrži njihova veb platforma, kako bi mogle da uspešno plasiraju svoje proizvode.

Projekat Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira Evropska unija.

Related posts