POČELI RADOVI NA IZGRADNJI 12 KM PRIMARNE VODOVODNE MREŽE U JABUČJU, U OVOJ FAZI ZA GAJ, STARO SELO I GORNJI KRAJ

Jedan od prioriteta opštine Lajkovac jeste rešavanje problema vodosnabdevanja na celoj teritoriji. Jabučje je deo opštine koji će u narednih godinu – dve biti kompletno rešen po ovom pitanju, izjavio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, obilazeći radove na postavljanju primarnog cevovoda u Gaju:

“Ovaj deo biće nezavisan od vodovoda u Nepričavi i od akumulacije „Stubo – Rovni“ jer smo pre nekoliko godina u centru Jabučja (u porti crkve) uradili bunar i postrojenje za prečišćavanje. Prošle godine uradili smo prvi deo primarnog voda, koji je obuhvatio Donji kraj u dužini 3,5 kilometra. Pre nekoliko dana počela je druga faza izgradnje postavljanja primarnog voda za naseljene delove Gaj, Staro selo i Gornji kraj, ukupne dužine 12 kilometara. Sa onih prethodnih 3,5 to je preko 15 kilometara primarnog cevovoda za celo Jabučje. Treba da započnemo projektovanje još jednog postrojenja za preradu vode koje će se nalaziti u Gornjem kraju, tako da će sa ta dva bunara i mini postrojenja biti zadovoljene potrebe za vodosnabdevanje celog Jabučja. Po procenama stručnjaka koji su radili projekat izdašnosti ta dva bunara, koji daju oko osam litara vode u sekundi, kapacitet je dovoljan za 5.000 stanovnika, što je duplo više nego što ih ima u Jabučju. Radovi se finansiraju novcem dobijenim od EPS-a prema Sporazumu za preseljenje Malog Borka u iznosu od 80 miliona dinara. Aktuelni radovi su ugovoreni za 60 miliona, izvodi ih firma „Deviks“ iz Lazarevca, tako da smo uštedeli 20 miliona. Uradićemo aneks ugovora i preostali novac usmerićemo na izgradnju bunara i postrojenja za preradu vode u Gornjem kraju. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati urađena oba bunara sa postrojenjima za prečišćavanje vode i primarnu mrežu za skoro sve delove Jabučja. Ostaće nam samo Viš, gde po projektu izgradnja primarne mreže treba da košta oko 30 miliona dinara, što ćemo najverovatnije raditi naredne godine. Posle toga sledi izgradnja sekundarne mreže do domaćinstava i priključaka, a to će raditi naše komunalno preduzeće tako da možemo očekivati da u narednih godinu – dve dana Jabučje kompletno bude snabdeveno vodom za piće. ”

Predsednik Živković je konstatovao da je, pored putne infrastrukture, vodosnabdevanje jedan od glavnih faktora za ostanak ljudi u seoskim područjima. Uveren je da će meštani prepoznati i ceniti ovakav trud opštinske vlasti, jer je u pitanju višedecenijski problem.

Zadovoljstvo širenjem vodovodne mreže u Jabučju nije krio ni Jordan Ivanović, odbornik SNS u SO – e Lajkovac iz zaseoka Gaj:

“Za nas ovo znači mnogo jer imamo dosta domaćinstava koja uopšte nemaju vodu pa se vodom snabdevaju cisternama. Ipak je ovo selo, osim vode za piće potrebna je voda i za napajanje stoke. Ovde ima oko sto domaćinstava, od čega preko četrdeset nema vodu. Što se tiče infrastrukture, mi smo sada vrlo zadovoljni i ova vlast je ispunila sve što je obećala. Jedino nam treba više posla za omladinu, ali za to se moramo obratiti višim nivoima vlasti.”

Related posts