BROŠURA ŽENSKOG ROMSKOG CENTRA “PRERANO NEVESTE”

Ženski romski centar Veliki Crljeni izdao je brošuru pod nazivom „Prerano neveste“, koja je nedavno predstavljena na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Lajkovcu. Izdavanje brošure koja govori o dečijim, mahom ugovorenim brakovima, podržala je i opština Lajkovac.

Medijima se u Lajkovcu obratila Slobodanka Vasić, predsednica nevladine organizacije Ženski romski centar Veliki Crljeni. Brošura sadrži iskustva starijih Romkinja. Volonteri centra su prikupljali istinite priče žena romkinja sa terena koje su se rano udale i koje su bile spremne da to svoje iskustvo ispričaju.

Cilj izdavanja brošure je da se spreče preuranjeni i ugovoreni brakovi, prvenstveno, ali ne samo populacije Roma. Naglašeno je da su rani brakovi problem celog društva i da uzrokuju niz drugih problema onih koje se prerano postale neveste: one ranom udajom ne izlaze iz okvira siromaštva, prestaju da se obrazuju i leče, trpe razne oblike nasilja…

„Ono što je veoma dobra strana cele ove priče je upravo savet svih tih žena koje su otvoreno podelile svoju priču i kazale da je to ostavilo puno negativnih uticaja na njih kroz život a kao najbitnije istakle su da one svojim ćerkama nikako ne žele da prođu kroz isto iskustvo kao i da žele da se ta praksa prekine. Akcenat je stavljen upravo na obrazovanje koje je jako važno u cilju osnaživanja dece i mladih. Cilj nam je takođe da sa institucijama napravimo vezu odnosno saradnju kako bismo sprečili upravo te ugovorene brakove gde se neveste prodaju,“ podvukla je Slobodanka Vasić.

Rečeno je, da je dogovorena saradnja Ženskog romskog centra sa lajkovačkim Domom zdravlja, pa će od marta biti organizovani lekarski pregledi Romkinja (ginekološki, sistematski i mamografski). Uslediće, najavljeno je, kao jedna od aktivnosti u naresnom periodu, pokretanje inicijative „Zdravlje na točkovima“ koja podrazumeva obilazak romskih naselja, tokom kojih će predstavnici Ženskog romskog centra sa ekipom Doma zdravlja na terenu obavljati opšte zdravstvene preglede i davati lekarske savete Romkinjama.

Brošuru „Prerano neveste” vašoj pažnji svakako preporučujemo.

Podsećamo, krajem prošle godine Ženski romski centar predstavio je u Lajkovcu projekat „Ujedinjene za bolje sutra“ i tom prilikom potpisan je Sporazum o saradnji. U pitanju je deo regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ koji sprovodi „Care International“. Cilj je poboljšanje kvaliteta života romskih žena i devojčica na teritoriji Lazarevca, Lajkovca, Mionice i Uba, obezbeđivanje njihovog lakšeg pristupa zdravstvenim uslugama i podizanje vidljivosti važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja i sprečavanja dečijih maloletničkih brakova, kroz osnaživanje romskih organizacija i pojedinaca, kao i kroz stvaranje novih i kontrolu postojećih mehanizama u zajednicama. Dogovorena je intenzivnija saradnja sa lajkovačkom opštinom , vezana za unapređenje zdravlja romskih devojčica, kao i sprečavanje maloletničkih brakova. Inače, projekat se realizuje na teritoriji Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Related posts