BADNJE VEČE U CRKVI LAJKOVAČKOJ

Večernjoj službi u crkvi Sv. Dimitrija u Lajkovcu i tradicionalnom paljenju badnjaka u crkvenoj porti prisustvovao je već ustaljeno izuzetno veliki broj vernika. Bilo je dosta mladih, kompletnih porodica, male dece i svakako pripadnika svih generacija.

Za razliku od recimo pretprošlogodišnjeg Božića, koji je bio bez snega i u znaku neuobičajeno lepog vremena za ovo doba godine, kakvo ne pamte ni najstariji sugrađani, ovog Božića imamo pravo zimsko vreme. Ipak, hladno vreme nije sprečilo vernike da Badnje veče obeleže u svom hramu i u porti svoje crkve. Nije ih sprečilo ni to što je za većinu današnji bar dobar deo dana bio radan i što ih je svakako čekalo puno obaveza, uključujući i ritual Badnje večeri u krugu porodice. Crkva i porta su bile pune.

U crkvenoj porti postavljena je improvizovana Vitlejemska pećina u kojoj se, prema predanju, rodio Isus Hrist. Deca su se sa radošću provlačila ispod plaštanice, slikala i odistinski uživala.

Lajkovčani su nakon večernje službe, paljenja badnjaka i spektakularnog vatrometa, ostali ispred parohijskog doma da se druže, uz prigodan program.

Podsećamo, na Božić, Sveta liturgija u hramu Sv. velikomučenika Dimitrija u Lajkovcu počinje u 5 časova.

Related posts