DECEMBAR OTVORENOG UMA

Nakon vrlo uspešnog Valjevskog sajma knjiga DOCTRINA FAIR održanog 9. i 10. maja ove godine, udruženje građana OPEN MINDED se odlučilo, najavljuje Ivan Bazrđan, predsednik organizacionog odbora OPEN MINDED ASSOCIATION, da godinu završi na adekvatan način nizom programa, koji će svojom tematikom sigurno zainteresovati sugrađane. Na ovaj način udruženje građana OPEN MINDED želi da uspostavi kontinuitet prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.

Stoga dva događaja koja otvaraju decembarska dešavanja su partnerska gostovanja u Narodnoj biblioteci u Osečini 12. decembra, gde će zavičajni autori Željko Obrenović i Luka Tripković predstaviti svoja dela. Željko Obrenović će u 18 časova predstaviti svoj strip „Karton siti“, koji je izuzetno povoljno ocenjen od strane kritike zbog žanrovske šarolikosti sedam strip priča, ali i zbog neprestane težnje autora da na brutalno iskren način čitaocu predstavi ogoljen svet, koji, nažalost, često biramo da vidimo noseći ružičaste naočare. U 19 časova mladi i vrlo perspektivni romanopisac Luka Tripković predstaviće „Crnu knjigu“, prvu knjigu srpskog autora koju je objavila, u intelektualnim krugovima, sada već kultna izdavačka kuća BOOKA. Svojom novom knjigom Tripković donosi distopičnu viziju bliske budućnosti, koja usled zanemarivanja davno zaboravljenih humanističkih vrednosti, preti da bude profestko zaveštanje društvu koje strmoglavo tone.
U svečanoj sali Valjevske gimnazije u ponedeljak, 16. decembra, u 19 časova očekuje nas zanimljiva javna tribina povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Gosti, prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović, su i više nego kvalifikovani da govore o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom.

I za kraj, u ponedeljak 23. decembra, u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman „Solunska 28“ predstaviće dr Nele Karajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.

Kao zaključak nameće se činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i svi navedeni programi su organizovani sa istim ciljem – da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv. Izokrenuta lestvica vrednosti sistematično uslovljava da se ne skreće pažnja na zaiste važne trenutke iz kulturno – društvenog miljea, a udruženje građana OPEN MINDED svojom aktivnošću nastoji da pruži tračak vere u prave vrednosti kako se ne bi obistinile crne pretpostavke iz pesme Bitlsa „Nowhere man”, čiji stihovi, nažalost, u mnogome uokviruju model egzistiranja savremenog čoveka:

„He’s a real nowhere man
Sitting in his nowhere land
Making all his nowhere plans for nobody
Doesn’t have a point of view
Knows not where he’s going to
Isn’t he a bit like you and me?
Nowhere man please listen
You don’t know what you’re missing
Nowhere man, the world is at your command”.

Related posts