PODELJEN KREČNI MATERIJAL POLJOPRIVREDNICIMA

Prethodna tri dana, u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Valjevo, realizovana je po prvi put organizovano i sistemski podela krečnog materijala za meru kalcizacije obradivog poljoprivrednog zemlišta poljoprivrednim proizvodjačima sa teritorije opštine Lajkovac.

Opština Lajkovac je za relizaciju ove mere, za koju se prijavilo 57 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa područja lajkovačke opštine, obezbedila sredstva iz agrarnog opštinskog budžeta u iznosu od 1,2 miliona dinara. Pored nabavke krečnog materijala, iz lokalnog agrarnog budžeta finansirana je i neophodna analiza zemljišta, koja je prethodni uslov za realizaciju mere kalcizacije.

I ovoga puta lajkovačka opština bila je pionir u finansiranju ove mere agrarne politike, koja je od ključnog značaja za produktivnost poljoprivredne proizvodnje, posebno u sferi ratarstva i voćarstva.
Raspodeli krečnog materijala prisustvovao je zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević sa saradnicima, a ovo je svakako bila i prilika za razgovor sa poljoprivrednim proizvođačima o njihovim problemima i potrebama.

Nenad Džajević, zamenik predsednika opštine Lajkovac je ovom prilikom naglasio da je ovo još jedna u nizu mera agrarne politike lokalne samouprave u cilju intenziviranja poljoprivredne proizvodnje, za koju su poljoprivrednici izrazili značajno interesovanje. Prilikom samog čina raspodele krečnog hidtata Džajević je rekao: “U puitanju je podela krečnog hidrata za poljoprivrednike koji su se prijavili za tu meru, odnosno subvenciju, za koju je lokalna samouprava opredelila 1,2 miliona dinara. Prethodno je bilo neophodno uraditi i analizu zemljišta, što je u saradnji sa valjevskom Poljoprivrednom stručnom službom i odrađeno i na osnovu tih parametara je i određeno koliko je kreča neophodno. Nabavljeno je ukupno 71 250 kg kreča. Prijavilo se 57 poljoprivrednig gazdinstava. Tokom ova tri dana, ovde na prostoru Agrobiznis centra, u vremenu od 10 – 12 časova, kreč će biti raspodeljen svim poljoprivrednicima, odnosno svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koji su se prijavili za ovu meru.

Mera kalcizacije obradivog poljoprivrednog zemljišta pokazala se jako uspešnom ove godine, tako da ćemo sa tom praksom nastaviti i u narednim godinama.”

Mirjana Đaković, rukovodilac resornog odeljenja Opštinske uprave opštine Lajkovac je podsetila da je lokalni agrarni budžet impozantan i da iznosi 16 miliona dinara i naglasila da je bila dobra procena da se sredstva izdvoje za meru kalcizacije: “Ove godine uveli smo novu meru, meru kalcizacije poljoprivrednog i to je još jedan vid saradnje sa PSSS Valjevo, koja je naša područna stručna služba. Pored sredstava za nabavku krečnog materijala, mi smo opredelili i sredstva za neophodnu N-min metodu. Poljoprivrednici su shvatili značaj ove mere i mi se trudimo da i kroz godišnji Program uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta , koji takođe ide na saglasnost resornom ministarstvu, da naše poljoprivrednike obavestimo o svim prednostima ovih metoda. Bitno je da mi ovim obaveštenjima koja dajemo mesnim zajednicama, činimo informacije dostupnim našim poljoprivrednim proizvođačima , a poljoprivrednici se takođe mogu interesovati i na sajtu opštine i preko naše stručne službe. Svi u Odeljenju za poljoprivredu stoje na raspolaganju svim poljoprivrednicima lajkovačke opštine.

Prvobitno se išlo na varijantu da ove prve godine bar 50 – 70 gazdinstava bude obuhvaćeno ovom merom u nameri da se njena realizacija nastavi i sledeće i narednih godina, kako bi se postigao kompletan obuhvat svih poljoprivrednih gazdinstava. Ovo je svakako jedna od mera za koju bi se u narednim godinama trebala i mogla opredeliti i veća sredstva. Ove godine je recimo bilo neočekivano manje interesovanje za nabavku ženske teladi i tu bi se sredstva mogla smanjiti i Program prepakovati shodno interesovanju poljoprivrednika i efektima mera.”

Jedan od poljoprivrednika koji je prezeo krečni hidrat je Zoran Dragićević iz Vračevića: ” Realno, za moju proizvodnju ovo je mala količina. Ja obrađujem preko deset hektara zemljišta. Ali, svakako će značiti ovih 1 300 kg kreča. Videću po specifikaciji za koju površinu će to biti dovoljno. Moje poljoprivredno gazdinstvo je registrovano od samog početka registracije i nastojim da ispratim sve raspoložive mere kako bi svoju proizvodnju učinio što produktivnijom i ova mera mi je bitna.”

Svetlana Jerinić, savetodavac za ratarstvo PSSSValjevo je naglasila da je lajkovačka opština često pionir u mnogim stvarima, pa i ovoga puta sa merom kalcizacije: “Naša služba na svojim predavanjima i u kontaktu sa proizvođačima neprestano ukazuje na značaj popravke kiselosti zemljišta. Svi ovi poljoprivrednici, njih 57, podneli su zahtev za analizu uzoraka zemljišta sa pojedinih svojih parcela. Služba je obavila uzorkovanje zemljišta, odnosno ispitivanje kiselosti i za svaku parcelu dali smo program popravke. Tako da prilikom raspodele krečnog materijala svaki poljoprivrednik dobija precizno i koja je to količina koja treba da se primeni na odgovarajućoj parceli, uz savet o vremenu i načinu primene mere.

Ovo je jedna od najznačajnijih mera na ovom našem području. PSSS Valjevo u okviru kontrole plodnosti zemljišta svake godine odradi četiri do pet hiljada kontrola uzoraka zemljišta i kada radimo to tehničko – tehnološko rešenje , odnosno analize, dobijenih rezultata dolazimo do podataka da je 70% parcela pokazuje jako do slabu reakciju. Razlozi za to su mnogobrojni, od ovde dominantnog tipa zemljišta koji pokazuje tu prirodnu kiselost, do fizioloških uzrokovanih primenom đubriva. Mera kalcizacije, praksa je pokazala, u mnogome povećava prinose svih ratarskih i voćarskih kultura. Posebno je izraženo to kod lucerke, koja je na ovom području bitna za proizvošače mleka.”

Lajkovački poljoprivrednici su ovom prilikom dobili kreč iz Ćelija.

Related posts