LAJKOVAČKI SREDNJOŠKOLCI U STRUČNOJ POSETI CENTRU ZA OBUKU U LOZNICI

Lajkovački srednjoškolci boravili su u stručnoj poseti firmi „Enal-Elektro Loznica“, koja nudi obuku za elektroinstalatere, koja sadrži praktičnu nastavu sa upoznavanjem nemačkih normativa i propisa i intenzivni kurs nemačkog jezika, uz mogućnost zapošljavanja u Nemačkoj.

O značaju stručne posete lajkovačkih srednjoškolaca Centru za obuku u Loznici, profesorka Milena Kecman kaže: “Na poziv firme „Enal-Elektro Loznica“ (www.enal-elektro.rs) učenici smera elektrotehničar računara (drugi, treći i četvrti razred), tehničar mehatronike (treći i četvrti razred) i profesori lajkovačke Srednje škole “17. septembar” posetili su Centar za obuku u Loznici.

Ova firma nudi obuku za elektroinstalatere, sa i bez radnog iskustva, uz mogućnost zapošljavanja u Nemačkoj. Obuka sadrži praktičnu nastavu sa upoznavanjem nemačkih normativa i propisa i intenzivni kurs nemačkog jezika.

Učenici su podeljeni u četiri grupe, posle uvodnog predavanja o programu obuke i načinu rada, koje je održao rukovodilac centra Goran Trifunović. Tako podeljeni su obišli kabinet nemačkog, kabinet tehničke obuke i radionice za praktičene vežbe.

Instruktori Pantelija Nikodinović, Milan Kecman, Jovan Matić, Živojin Ranković, Milena Jakovljević Antić i šemer Aleksandar Kojić, prezentovali su način izvođenja teorijskog i praktičnog dela obuke i odgovarali na sva pitanja učenika.

Pored mnogobrojnih alata i pribora, funkcionisanja sistema zaštite, praktičnih primera, povezivanja prekidača, primera šemiranja razvodnog ormana, izvođenja nadgradnih i ugradnih instalacija učenici su videli i kandidate koji su obavljali praktični deo obuke (kabliranje, postavljanje komponenata na noramativom propisane visine, postavljanje instalacionih cevi, bušenje otvora za postavljanje komponenata, šemiranje i povezivanje razvodnih tabli).

U poseti su bili i profesori Mirko Milijanović, Borisav Raonić, Dragoljub Marijanović, Mirjana Andrić Milošević i Milena Kecman.

Zahvaljujemo se firmi „Enal-Elektro Loznica“, koja je snosila troškove našeg dolaska i boravka, i radujemo se budućoj saradnji.”

Direktorka SŠ “17. septembar” lajkovac Kosana Grčić kaže da su primena praktične nastave po nemačim normativima i propisima kao i kurs nemačkog jezika bili zanimljiva tema za lajkovačke srednjoškolce, koji su boravili u poseti Centru za obuku u Loznici firme “Enal-Elektro Loznica” i dodaje: ” Cilj posete učenika i profesora naše škole firmi “Enal-Elektro Loznica” je da stečeno teorijsko znanje nađe primenu u njihovom budućem radu. Koristimo primere dobre prakse za razvoj karijere u željenom pravcu naših učenika, učeći ih veštinama koje su neophodne za rad kao i timskom radu u postizanju dobrih rezultata. Činimo sve da tehnologije budućnosti budu svima pristupačne.”

Related posts