MIKANOVIM STAZAMA NA POVLENU

Danas je lajkovačko PSD “Ćira” po drugi put organizovalo već tradicionalnu planinarsku akciju pod nazivom “Mikanovim stazam na Povlenu”. Akcija je posvećena preminulom planinaru Milanu Jovanoviću – Mikanu Švabi, koje je bio jedan od osnivača društva. Tim povodom, oglasili su se organizatori akcije:

“Zahvaljujemo se svima koji su danas uzeli učešće na 2. Memorijalnoj akciji “Mikanovim stazama na Povlenu”.

Spisak klubova učesnika:

ZKP Ljeskovac Priboj 16
POS Vihra Rudo Republika Srpska 1
PD Povlen Valjevo 8
PD Bukulja Aranđelovac 1
PSD Magleš Valjevo 32
PD Vis Lazarevac 8
PSD Ćira Lajkovac 69 ( nastavnici : dece Milica 17 (2008-2009) , Živan 7 (2003-2008), iz društva dece 7)

Ukupno: 135 učesnika . Posebno se zahvaljujemo nastavnicima geografije Milici Živojinović i Živanu Radiću.”
PSD Ćira Lajkovac

TRI VRHA POVLENA

“Tura uključuje sva tri vrha Povlena. Staza je kružna sa početkom i završetkom kod doma PED Povlen iz Valjeva, koji se nalazi na 1150 mnv. Od Debelog Brda se ka jugoistoku ide oko 2 km putem kojim se može proći i običnim putničkim automobilom i kombi vozilima kada je lepo vreme. Kod planinarskog doma Planinarsko ekološkog udruženja POVLEN iz Valjeva , počinje relativno strma staza kroz šumu, kojom se za 20-ak minuta izlazi na Veliki Povlen. Grebenom se kroz šumu nastavlja ka Srednjem Povlenu. Pred vrhom je jedna lepa udolina. Uspon na Srednji Povlen je prijatna šetnja, dok je pri silasku na njegovu jugoistočnu padinu je malo strmije. Zatim se laganom setnjom dolazi do crkve na Knezevom polju. Pored crkve je zvonik I objekat koji je u vlasnistvu SPC. U nastavku se penje na najviši vrh Povlena, Mali Povlen 1347mnv, čija je završna deonica uspona prilično strma, ali ne mnogo dugačka. Povratak na početnu tačku je nova staza koju su obelezili planinari PED Povlen.

Lepota ove ture je u naizmeničnom penjanju i silascima, u lepim pogledima, kako sa vrhova tako i tokom cele ture. Šume nema mnogo, pa pogled na valovito pobrđe puca na sve strane. Spajanje grupa na Kneževom polju uz dolazak jos oko 100 planinara iz Lajkovca, Lazarevca, Valjeva).

Ovo je memorijalna akcija posvecena Milanu Jovanoviću – Mikanu Švabi. Imao je želju da mu se na Malom Povlenu podigne spomen ploča, što smo i učinili prošle godine,” kaže Vlada Jakovljević, u ime lajkovačkih planinara.

U pitanju je tura sa sledećim karakteristikama:
Dužina: 11 km
Najviša tačka: 1347 m
Kondiciona težina: 3/10
Tehnička težina: 2/10

Related posts