EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA U POLJOPRIVREDI

U Gradskoj kuć je danas u podne održana info sesija na temu Ekonomsko jačanje žena u poljoprivredi, kojoj se odazvalo preko dvadeset žena sa područja lajkovačke opštine.

Naime, Opština Lajkovac i Žensko udruženje Kolubarskog okruga potpisnice su Memoranduma o saradnji na implementaciji projekta Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi. Opština Lajkovac je prepoznala zajednički interes u procesu ekonomskog osnaživanja žena, posebno u davanju podrške, znanja i potrebnih resursa ženama, nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali i svim ostalim zainteresovanim ženama, koje bi kroz razmenu iskustava, umrežavanje i edukaciju unapredile svoja poljoprivredna gazdinstva.

Na prvoj sesiji u Lajkovcu, žene su danas od Jelene Ružić predsednice Udruženja i Marije Stanković koordinatorke za odnose sa javnošću, dobile sve načelne informacije i odgovarale na njihova pitanja, kako bi precizirale sve pojedinosti ovog koncepta.

Nakon prijave, biće izvršena selekcija i do 10. oktobra biće odabrano po 20 žena iz svake opštine Kolubarskog okruga, dakle ukupno 120 žena učesnica projekta Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi, koji će se u narednih godinu dana realizovati na teritoriji celog Kolubarskog okruga.

Prvi korak zajedničke saradnje je organizacija radionice, na kojoj će učesnice imati priliku da se upoznaju sa projektom, predviđenim obukama i studijskim putovanjem, a sve u cilju efikasnije poljoprivredne proizvodnje i jačanja konkurentnosti . Učesnice projekta očekuje pet tematskih radionica i još jedna iz oblasti strateškog planiranja, kao i studijsko putovanje u Vojvodinu.

Jelena Ružić i Marija Stanković, zahvalile su se danas u Lajkovcu lokalnoj samoupravi na podršci i načelniku Opštinske uprave Živoradu Bojičiću i na ličnom prisustvu današnjoj sesiji.

Koordinator za lokalni ekonomski razvoj Opštine Lajkovac Katarina Janić je takođe pozdravila prisutne i zahvalila se na njihovom prisustvu i zainteresovanosti za ovaj projekat, koji ih, kako je rekla, zaista može ekonomski osnažiti, osavremeniti njihovu način rada i osposobiti ih da nakon godinu dana ostanu povezane u udruženje poljoprivrednica Kolubarskog okruga, koje će dalje samostalno voditi.

Organizatori današnje info sesije u Lajkovcu bili su Opština Lajkovac i Žensko udruženje žena Kolubarskog okruga, pod pokroviteljstvom Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Projekat Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira Evropska unija.

Related posts