U SUSRET VELIKOJ STOČARSKOJ IZLOŽBI U LAJKOVCU

Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu tradicionalno na Krstovdan, u petak 27. septembra. U Katalog 38. izložbe upisano je 106 najboljih grla od preko 30 kolubarskih stočara, iz svih opština Kolubarskog okruga. Ocenjivanje grla počinje u 10.30 časova, svečano otvaranje izložbe planirano je za 12.30, uz prigodan kulturno – umetnički i zabavni program, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada. Lajkovačka izložba simentalaca jedina je u Srbiji koja se bez prekida održava tako dugo.

Generalni pokrovitelj 38. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Živorad Bojičić, predsednik Organizacionog odbora 38. Izložbe priplodnih goveda simentalske rase “KOLUBARA 2019.”, koja se tradicionalno održava na Krstovdan u Lajkovcu, u susret ovoj važnoj stočarskoj manifestaciji kaže:

“Pred nama je 38. Izložba, koja će se održati na prostoru Agrobiznis centra u Lajkovcu. Generalno, ove godine će na izložbu biti izveden tek nešto, gotovo zanemarljivo manji broj grla. Od 127 grla, stručna komisija Centra za poljoprivredu je za izložbu odabrala 106. U pitanju su 32 domaćina , od kojih je deset domaćina sa područja lajkovačke opštine i koji će izvesti ukupno preko 40 grla , što u odnosu na ukupan broj grla iznosi 46%.

To je jedan značajan pomak. Posledica, ili dobar razlog za to su i subvencije koje su bile zastupljene i u budžetu opštine Lajkovac i u budžetu Republike Srbije, tako da je sve to rezultiralo povećanim brojem kvalitetnih stočara.

Na izložbi će ove godine biti podeljene povećane nagrade, sve nagrade povećane su u proseku za dve do pet hiljada dinara. Troškovi za izvedena grla, koja će dobiti svaki izlagač su po pet hiljada dinara po izvedenom grlu. Ukupan fond koji je opština obezbedila za troškove koji su vezani za samu izložbu je negde oko 1,3 miliona dinara, sa PDV – om.

Centar za poljoprivredu je uz pomoć donatora, sponzora i iz svojih ličnih sredstava obezbedio preostala sredstva, tako da očekujemo da će i ova izložba biti na nivou ostalih izložbi koje su već ranije organizovane u Lajkovcu, ako ne i bolja.

Ono što je karakteristično za Srbiju, a o čemu smo informisani od Nikole Radulovića na sastanku Organizacionog odbora, da su ostale još u Srbiji izložbe ovog tipa u Svilajncu i Velikoj Plani, a da su brojni gradovi odustali od organizacije ovakvih izložbi.U nekim mestima, na izložbama je bivalo svega po 20 – 30 grla, što znači da ova naša izložba, na kojoj će biti zastupljeno svih šest opština Kolubarskog okruga, zaista ima težinu.

Na Republičku izložbu u Kruševcu ići će najbolja grla iz Lajkovca.Očekuje se, prema proceni stručnjaka, da će od četiri grla valjevske Srednje Poljoprivredne škole najmanje dva ići na Republičku izložbu u Kruševcu, koja će biti održana početkom oktobra.

I na ovoj izložbi ima novih mladih izlagača. Zanimljivost ove izložbe je i da je među izlagačima i jedan Rom, Dimitrijević iz Nanomira. Dimitrijevići su godinama unazad bili angažovani kod najboljih stočara u Mušiću i Nanomiru, pa su potom počeli i sami da se bave stočarstvom.Zanimljivo je i da su tri junice Dimitrijevića nabavljene od uglednog poljoprivrednika Trišića iz Vračevića.

Mere koje su lokalna samouprava i država preduzele su urodile plodom i retultirale time da će ove godine među izlagačima biti deset domaćina sa područja lajkovačke opštine. I na većim izložbama u ranijim vremenima, kada je izložba imala svetski karakter, bilo je svega desetak grla sa područja lajkovačke opštine. Bili su to stočari poput Miloša Janjića, Milovana Stefanovića, Leke Milića….

Među učesnicima na ovoj izložbi biće i mladi stočari sa područja naše opštine, koji su početkom meseca bili u Austriji i tamo imali sjajnu priliku da vide kako se to radi u Evropi. Mladi su na tom putovanju ispoljili veliko interesovanje da steknu nova znanja i iskustva, imali su priliku da vide i kakav je tamo odnos najmlađih prema kravama, kako ih se ne plaše i kako vode računa o njihovoj higijeni i ishrani. Videli su i to, da niko od tamošnjih stočara ne drži motku u rukama i da ne biju krave nikada, čak ni one najnemirnije.

I ovoga puta planiran je prigodan kulturno – umetnički program, a njegova organizacija poverena je Turističkoj organizaciji na čelu sa Milutinom Rankovićem, koji je i sam član Organizacionog odbora izložbe. Biće zastupljen narodni melos, kako je i primereno.

Veliki broj nagrada biće podeljen najuspešnijim stočarima na predstojećoj izložbi, a nastavlja se i tradicija nagrađivanja najmlađih, odnosno potomaka izlagača. Biće nagrađeno malim plaketaka krava oko 35.- oro dece i unučadi stočar, od čega 18 devojčica.

Eto, kada su u pitanju krave, poljoprivreda, borba protiv bele kuge, onda nema granica!”

Related posts