SLAVA VODENIČARA

U prelepom ambijentu Kumove vodenice u Markovoj Crkvi vodeničari su danas prigodnim obredom obeležili svoju slavu Rođenje presvete Bogorodice, ili Malu Gospojinu.

Milan Pavlović, u ime domaćina slave i tradicionalnog Sabora vodeničara je za portal LAJKOVAC NA DLANU ovom prilikom rekao:

“Društvo vodeničara Srbije već osmu godinu slavi i obeležav svoju krsnu slavu, Malu Gospojinu. Tradicija se nastavlja i nadam se da se nikada neće prekinuti i da ćemo se i ubuduće svake godine, 21. septembra, okupljati u Markovoj crkvi. Želja nam je bila, pored toga što pokušavamo da očuvamo ovaj naš stari zanat, da vratimo sve one vrednosti koje naš narod zaslužuje, koje je imao, tako da je Društvo vodeničara izabralo ovaj današnji dan za svoju slavu. Lepo vreme, lepi gosti, puno srce hvala Bogu…

Mi upravo radimo i nastojimo da skrenemo pažnju javnosti da postojimo. Svest ljudi se u tom pravcu menja. Imamo značajno razumevanje i podršku lokalne samouprave, što pokazuje i prisustvo njenih predstavnika danas na slavi i to nam puno znači.

Moj sin Đorđe je i sa svojih 19 godina i dalje najmlađi vodeničar u Srbiji. Od 2010. postoji Društvo vodeničara Srbije, ima preko 70 članova iz naše države i Republike Srpske. Cilj nam je da promovišemo vodeničarski zanat, da ga otrgnemo od zaborava… I mislim da u tome uspevamo.”

Slavi vodeničara u Markovoj crkvi prisustvovali su danas vodeničari iz cele Srbije, Dragan Živanović podpredsednik Društva vodeničara Srbije, predsednik Sindikata zanatstva i usluga Srbije Mitar Kostić, načelnik Opštinske uprave opštine Lajkovac Živorad Bojičić, direktor Turističke organizacije Milutin Ranković i drugi brojni gosti, uključujući i meštane.

Slavski kolač je lomljen u samoj vodenici, uz prisustvo prote Grozdana Gajića iz Oglađenovca i brojnih vodeničara i gostiju.

Slava vodeničara bila je i lep povod i prilika da se dodele priznanja najzaslužnijima za doprinos radu i funkcionisanju Društva vodeničara, Kumovoj vodenici i promociji vodeničarskog zanata i očuvanju starih vodenica.

Priznanja su dobili, pored Milana Pavlovića i prote Grozdana Gajića, načelnik Opštinske uprave opštine Lajkovac Živorad Bojičić i direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac Milutin Ranković.

“Poštenje i poverenje žive u vodenici”, naziv je zanimljive i vredne pažnje knjige Dragana Živanovića o Đedinoj vodenici, koju su mnogi gosti dobili danas, a koja će uskoro biti predstavljena i u Lajkovcu.

Etno kompleks u Markovoj crkvi, posetila je danas neplanirano i grupa od petnaestak turista sa Pala, koji su krenuli u manastir Ćelije kod Valjeva. Ljubazni domaćini su naravno i na dan slave i za njih našli mesta u bašti restorana i dostojno ih ugostili.

Related posts