SVEČANI PRIJEM, PREDSTAVA I POKLONI ZA 156 PRVAKA

Opština Lajkovac i Kulturni centar „Hadži Ruvim“ organizovali su u sali Kulturnog centra tradicionalni svečani prijem za đake prvake lajkovačke opštine. Najmlađim učenicima srećno školovanje poželeo je predsednik opštine Andrija Živković, zatim su prvaci uživali u dečjoj pozorišnoj predstavi „Marko u zemlji igračaka“ i na kraju su im uručeni pokloni: lektira, sveske i školski pribor.

U dve centralne osnovne škole, „Mile Dubljević“ u Lajkovcu i „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, upisalo se ukupno 156 prvaka, što je osam više nego prošle godine. Od toga ih je 124 u Lajkovcu i 32 u Jabučju. Za razliku od mnogih opština, poslednje dve godine broj prvaka raste.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, pozdravio je prvake i u kratkom obraćanju prvacima poručio da ih očekuje najlepše razdoblje života, đačko doba, koje će im doneti dve najveće vrednosti: znanje i prijateljstvo.

“Dragi naši prvaci, danas ste zakoračili u najlepše razdoblje svog života, u đačko doba; na čijem kraju vas čekaju dve najveće životne vrednosti: znanje i prijateljstvo.

Znanje će vam podariti vaši učitelji, kroz igru i učenje će vam pomoći da izgradite sebe i svoju budućnost.
Prijateljstvo počinje već ovde i u školi ćete naći vašeg najboljeg druga ili drugaricu za ceo život. Zato je važno da budete dobri drugari, da pomažete jedni drugima, da zajedno slavite uspehe i da zajedno tugujete zbog neuspeha, da podelite ako imate više…Samo tako ćete postati dobri ljudi, a to je isto važno kao i znanje.

Dragi roditelji, dragi đaci prvaci, srećni vam bili školski dani”, rekao je predsednik Živković u svom obraćanju u prepunoj sali Kulturnog centa, na svečanom prijemu prvaka.

Povodom početka nove školske godine i uoči tradicionalnog scečanog prijema za đake prvake, u izjavi medijima predsednik opštine Andrija Živković najavio je i nova ulaganja u obrazovne ustanove na području lajkovačke opštine:

“Ove godine počinjemo rekonstrukciju dve škole: Izdvojenog odeljenja OŠ „Mile Dubljević“ u Bajevcu i Srednje škole „17. septembar“. Oba projekta finansiraće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Za školu u Bajevcu javna nabavka je u toku, očekujemo da radovi krenu u oktobru, vrednost je 105 miliona. Školska zgrada će biti potpuno rekonstruisana, a učenici će dobiti i dva nova igrališta u dvorištu. Nadam se da ćemo joj vratiti stari sjaj jer je osamdesetih godina prošlog veka bajevačka škola radila u dve smene i imala preko 300 đaka. Za srednju školu očekujemo raspisivanje javne nabavke u septembru. Vrednost radova je oko 240 miliona dinara, kompletno će biti rekonstruisana školska zgrada i parter. Uz otvaranje nove škole u Jabučju i novog vrtića u Lajkovcu, to je sigurno nekoliko koraka napred u pogledu boljih uslova za obrazovanje u našoj opštini. Prošle godine smo povećali stipendije za najbolje studente, uveli stipendije za đake generacije, svi osnovci i srednjoškolci imaju besplatan prevoz. ”

Iz opštinskog budžeta je u toku unutrašnje uređenje amfiteatra u osnovnoj školi „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, koja će dobiti savremeni prostor za vannastavne aktivnosti. Predsednik Živković je najavio da preostaje da se u narednom periodu na viši nivo podignu seoske škole, koje su sa malim brojem učenika, ali moraju imati odgovarajuće uslove.

Related posts