MILUTINU PRIZNANJE OD SAVEZA UMETNIKA RUSKE FEDERACIJE

Na master času koji je Milutin Ranković, održao u Visoko – Petrovskom manastiru u Moskvi danas, upravo 6.septembra, na praznik osnivača ovog manastira Svetog Petra Moskovskog, kada je Patrijahh Moskovski i sve Rusije Kiril vršio svečanu liturgiju, Natakija Kostjeckaja, poznati kulturni delatnik iz Moskve, u ime predsednika Saveza umetnika Rusije, uručila je Srpskom umetniku priznanje “Blagodarnost za razvijanje rusko-srpskih veza u obasti likovne umetnosti”, ove reprezantativne Sveruske organizacije profesionalnih umetnika.

Milutin Ranković, odmah po završetku obraćanja patrijarha ruskog, sveštenstvu i vernom narodu i krsnog hoda, počeo je sa vajanjem u orahu, lika svetitelja koji se tog dana praznovao, a završio ga je nakon nakon manje od četiri sata intezivnog rada. Uz čestitke brojne publike i blagoslov sveštenstva, Milutin Ranković predao je ovaj rad namesniku – Igumanu ovog manastira, Petru Jevremejevom.

“Moji radovi nalaze se na svim kontinentima, a počastvovan sam što sada jedan ostaje i u manastiru koji datira iz 17 veka u najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu. Brojni vernici prilazili su, molili se i zahvaljivali se na ovakvom daru, još dok ikona nije bila završena, a neki su skupljali i čestice oraha u kom sam rezbario, kao uspomenu na ovaj događaj”, kaže Milutin Ranković za portal LAJKOVAC NA DLANU.

Domaćini su priredili i pano sa mapom Srbije i Lajkovca, odakle umetnik dolazi, a bila je izložena i knjiga na ruskom jeziku “Milutin Ranković, skultor iz Srbije”.

Related posts