U TOKU REKONSTRUKCIJA ULICE DR LESE MIRKOVIĆA

Na zadovoljstvo lokalne samouprave i meštana koji gravitiraju ovom delu Lajkovca, otpočeli su radovi na rekonstrukciji deonice koja je najviše oštećena tokom izgradnje Koridora 11, to je ulica dr Lese Mirkovića, zapravo potez od pepeljevačke rampe do mosta na Kolubari. Time su država i izvođač radova konačno ispunili svoju preuzetu obavezu da put nakon završetka izgradnje autoputa vrate u prvobitno stanje.

Neposredno pred odlazak u Austriju na studijsko putovanje sa poljoprivrednicima, predsednik opštine Andrija Živković obišao je sa saradnicima započete radove na ovoj deonici i tom prilikom istakao njihov značaj, ali je govorio i o drugim aktuelnim i predstojećim radovima u ovom delu Lajkovca:

“Mi smo dugo čekali na uređenje ove ulice od rampe ka pepeljevačkom mostu. Ja dugujem , pre svega veliku zahvalnost meštanima ove ulice , koji su pretrpeli veliku buku i prašinu tokom izvođenja radova na izgradnji autoputa, odnosno Koridoru 11, koji je nedavno otvoren. Upravo ova saobraćajnica je najviše i korišćena tokom izgradnje Koridora.

Evo, meštani ulice Lese Mirkovića su konačno dočekali da im se ova ulica vrati u prvobitno stanje. Radovi su počeli u utorak, posle mukotrpnih pregovora sa Šandongom, izvođačem radova na izgradnji autoputa, kao i njihovim podizvođačima Nukleusom i Energoprojektom. Oni su nam takođe izašli u susret, ali uz takođe veliku pomoć i podršku predsednika Aleksandra Vučića, koji je svečano otvorio autoput i posle tih razgovora usledili su intenzivniji i konkretni pregovori.

Rekonstrukcija ove ulice u dužini od jednog kilometra trajaće ukupno sedam dana i biće završena u subotu ili u ponedeljak, dakle od rampe pa skroz do mosta na Kolubari.

Ono što je bitno, put će biti presvučen potpuno novim asfaltom, a na onim deonicama na kojima je došlo do potpunog uništenja, biće urađen novi tampon, tako da će ulica biti možda i kvalitetnija nego što je bila u prethodnom periodu. Vrednost aktuelnih radova na rekonstrukciji ove ulice je deset miliona dinara.
I opština Lajkovac i meštani ovog dela Lajkovca biće zadovoljni, kao i meštani Pepeljevca, koji u velikoj meri koriste ovu ulicu za dolazak u Lajkovac.

Uporedo sa ovom ulicom, već naredne nedelje, u sklopu ugovora sa Putevima Srbije, počeće i sanacija Železničke ulice, koja se ukršta sa pepeljevačkom rampom sa ovom. Izvođač radova biće firma STRABAG. Time ćemo ovaj deo ispod pruge urediti i asfaltirati, tako da neće postojati ulica ispod pruge koja neće biti asfaltirana.

Krenuli su uporedo i radovi na izgradnji pešačke staze u Rubribrezi, ka Lajkovcu, u dužini od 500 metara. Vrednost ovih radova je negde oko četiri miliona dinara. U pitanju su sredstva koja su se slila od kazni za saobraćajne prekršaje. Staza će biti urađena i spojena od Rubribreze do pepeljevačke rampe. Staza će posebno pružiti sigurnost najmlađima, koji svakodnevno u velikom broju iz Rubribreze idu do Lajkovca, tako da će nivo njihove bezbednosti biti značajno podignut.

Očekujemo da krajem godine bude završen i projekat za kompletnu sanaciju regionalnog puta od Lajkovca do Slovca, koji se trenutno na najkritičnijim mestima sanira. Već u prvim mesecima naredne godine očekujemo da se put Lajkovac – Slovac u dužini od šest kilometara sanira i da postane bezbedan za sve učesnike u saobraćaju koji se na ovoj trasi kreću ka Lajkovcu i Valjevu.”

Related posts