SKUPŠTINA USVOJILA DRUGI REBALANS BUDŽETA

Skupština opštine Lajkovac je na današnjoj sednici usvojila Drugi rebalans budžeta. Nakon rebalansa opštinski budžet je 1,32 milijarde dinara i manji je za 98 miliona dinara nego posle prve ovogodišnje korekcije.

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Tatijana Panić obrazložila je da je osnovni razlog za rebalans i umanjenje budžeta činjenica da se nadoknada za zaštitu životne sredine, koja je do sada direktno uplaćivana opštini (Budžetski fond za zaštitu životne sredine), Uredbom Vlade Srbije od juna meseca uplaćuje direktno državi. Tom izmenom Lajkovac i druge opštine koje su imale naknadu od ekologije, kao što su Kostolac, Beočin, Pančevo…ostaju bez te naknade. Tako je i opština Lajkovac ostala bez 105 miliona dinara za ovu godinu. Zahvaljujući uštedama na pojedinim radovima i uvećanju pojedinih prihodnih pozicija, rebalans je manji za 98 miliona. Tatijana Panić je je rekla da je deo investicija iz Programa ekologije premešten u program rente, a deo u klasičan budžetski okvir. Takođe je istakla da i odbornici i građani pojedine pozicije mogu pročitati u Vodiču kroz nacrt Plana javnih investicija opštine Lajkovac za period od 2020. do 2022. godine na zvaničnom sajtu opštine Lajkovac.

Reagujući na pitanje odbornika DSS ŽivoradaTufegdžića o kapitalnim investicijama, odnosno prozivku da se troše velika sredstva, predsednik opštine Andrija Živković je za govornicom rekao da je, uprkos smanjenju budžetskih sredstava, opštinsko rukovodstvo iznašlo model da neke projekte, planirane za tekuću godinu, završi do kraja 2019.

“Iako je budžet umanjen uspeli smo da drugim rebalansom dodamo sredstva za pojedine stavke koje nisu mogle ranije da se urade, kao što su Seoska kuća u Pepeljevcu i park na prostoru stare pijace. Nakon sednice Skupštine biće raspisani javni pozivi. Ubacili smo takođe i jedan novi put, koji će biti rađen u drugom delu godine – put za Đoriće u Jabučju u dužini od 900 metara, vrednosti deset miliona dinara”, podvukao je predsednik Živković.

Odbornici su usvojili paket odluka, koji inače prati usvajanje rebalansa: Drugu izmenu Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Lajkovac za 2019. godinu, Drugu izmenu Programa za unapređenje uslova života lokalne zajednice za 2019. godinu i Treće izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta opštine Lajkovac za 2019. godinu.

Rukovodilac odeljenja Mirjana Đaković obrazložila je, da je do izmena došlo zbog već navedene uredbe Vlade Srbije, tako da je Program ekologije umanjen za 104 miliona, dok su kod Programa rente samo „prepakovane“ pozicije.

Po pitanju izmena Programa uređivanja građevinskog zemljišta načelnik Opštinske uprave Živorad Bojičić nabrojao je odbornicima konkretne stavke iz prečiščenog teksta, poput: rešavanje imovinsko pravnih odnosa, nadoknada za zauzeće železničkog zemljišta, sredstva za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju fekalne kanalizacije; pribavljanje građevinskih parcela i zemljišta za saobraćajnice u naselju Vojni krug, što će finansirati EPS.

Odbornici su usvojili Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za proširenje površinskog kopa ”Brdanjak” u naselju Stepanje, radi nastavka eksploatacije krečnjaka i dolomita kao tehničko-građevinskog kamena.

Usvojen je i Program raspodele sredstava od naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta Opštine Lajkovac za ovu godinu. Milion denara sredstava iz ovog izvora biće direkrno prebačeno lajkovačkom komunalnom preduzeću, koje će kako je najavio Bojan Bogdanović, direktor JP “Gradska čistoća” napraviti jedinstvenu zelenu oazu kod Doma zdravlja u Lajkovcu i zeleni zid prema školama i vrtiću, a i na drugim lokacijama potom.

Prve i to vrlo pozitivne izmene i dopune pretrpeo je Program o finansiranju troškova vantelesne oplodnje u ovoj godini. Naime, na dosadašnjih tri miliona dodato je još 1,5 milion dinara, koliko će biti dovoljno do kraja godine, shodno interesovanju za vantelesnu oplodnju.

Zeleno svetlo dobile su i izmene Kadrovskog plana Opštinske uprave opštine Lajkova, Odluka o javnim raspravama i Odluka o naknadama za korišćenje javnih površina na teritoriji opštine Lajkovac.

Usvojene su i tačke koje su na predlog šefa odborničke grupe SNS i predsednika Kadrovske komisije Mile Mitrović Lončar naknadno uvrštene u dnevni red današnje sednice, poput imenovanja Komisije za izbor direktora javnih preduzeća, sastava Lokalnog saveta za zapošljavanje i Komisije za postupak pribavljanja i otuđenja nepokretnosti u svojini opštine Lajkovac.

Izvesne korekcije, gotovo tehničke prirode, pretrpeo je Cenovnik komunalnih usluga, a ove izmene kao takve nemaju nikakvih posledica na građane korisnike usluga komunalnog preduzeća.

Odbornici su dali saglasnost i na Ugovor o uređivanju međusobnih odnosa osnivača Zajedničkog centra za socijalni rad ”Solidarnost” za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica, kao i Rešenje kojim se određuju doktori medicine zaposleni u Domu zdravlja Lajkovac za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih lica.

Na današnjoj sednici Skupštine, bilo je i par odborničkih pitanja:

Nemanja Milinović, odbornik SPS, predložio je da lokalna samouprava razmotri mogućnosti da ranije popularni Beovoz, a sada BG:VOZ, koji treba da krene ponovo krajem godine, umesto do Lazarevca saobraća do Lajkovca.

Tomislav Biljić, odbornik DS pitao je za sudbinu obilaznice oko Lajkovca i postavio pitanje vezano za stanje privremenog prostora za odlaganje smeća kod Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.
Oba odbornika dobila su od Nenada Džajevića, zamenika predsednika opštine, usmene odgovore na samoj sednici.

Zamenik Džajević je rekao da će lokalna samouprava svakako nastojati da BGVOZ ide do Lajkovca, ali da prema dosadašnjim pregovorima to podrazumeva značajan izdatak za lokalnu samoupravu, od čak 20 miliona dinara. Istakao je i da nema dileme da bi građanima ovog kraja to puno značilo.

Po pitanju sudbine obilaznice, Džajević je rekao, da će od petlje u Nepričavi do Lazarevca ići četiri brze trake i da time Lajkovac ponovo postaje važno raskršće i saobraćajno čvorište.

Što se deponije kod Postrojenja tiče, kao najveći problem istaknut je problem paljenja otpada na ovoj privremenoj deponiji, koja će biti uklonjena početkom odlaganja smeća na Regionalnoj deponiji u Kaleniću.

Sve odluke koje su bile na dnevnom redu današnje sednice Skupštine, prve nakon letnje pauze, dobile su zeleno svetlo.

Related posts