KAMPANJA ŽUKO „DA LI JE ZDRAVLJE U PLANU?“

Kampanja “Da li je zdravlje u planu?” koju vodi ŽUKO (Žensko udruženje kolubarskog okruga), naterala nas je da se zapitamo i počnemo da razmišljamo o ženama koje nemaju zdravstveno osiguranje. Do sada su te žene bile nevidljive za društvo, kao i njihov problem. Na prvi pogled deluje kao da u Srbiji svi imaju zdravstvenu knjižicu i pristup zdravstvenom sistemu, ali da li je to zaista tako!?

U kampanji, kao podsetnik i u cilju animiranja svih, plakat na kome piše da oko 20 hiljada žena, uglavnom iz ruralnog područja Srbije, nema i nikad nije imalo zdravstveno osiguranje, postavljeno je na bilbordu u Lazarevcu.

“Važno je da osnažimo žene iz seoskih područja putem kampanja kao što je ova, da ih ne ostavljamo na cedilu, a da institucije i društvo alarmiramo o njihovom položaju i nedostupnosti i nepristupačnosti zdravstvenih pregleda koji su im neophodni za dostojanstven, normalan i zdrav život,” ključna je poruka kampanje.

Za većinu nas zdravstveno osiguranje predstavlja normalnu stvar o kojoj retko razmišljamo. Međutim, u Srbiji 17,8% žena u poljoprivredi nema zdravstveno osiguranje i pristup zdravstvu je jedan od njihovih najvećih problema. Rezultat toga je često loše zdravstveno stanje žena na selu koje se, zbog nedostatka novca, u slučaju bolesti uglavnom leče same. Problem zdravlja žena na selu trebao bi imati svoje mesto u planovima lokalnih samouprava, složili su se svi koji su se bavili ovom temom.

“Znamo li zaista kolko žena zarad tuđih potreba svoje zdravlje stavlja na poslednje mesto!?

Obzirom da je žena stub porodice, smatramo da apsolutno zaslužuju barem osnovnu brigu o zdravlju.

Prema Istraživanju zdravlja stanovnica, 6,3% žena iz Srbije nikada nije posetilo ginekologa.

Značajno je manji i procenat žena sa sela starosti 40–69 godina koje su obavile

mamografski pregled 6,8%, u odnosu na žene u gradskim naseljima 13,2%.

Informacija ne čudi imajući u vidu da oko 20 hiljada žena, uglavnom iz ruralnog područja Srbije, nema i nikad nije imalo zdravstveno osiguranje.

Mi se zalažemo da svi imaju pristup zdravstvenim uslugama jer žena mora biti zdrava”, podsećaju realizatori kampanje.

Članice ŽUKO-a u kampanji sa poznatim ličnostima nas podsećaju, da postoji 20 hiljada žena koje nikada u toku svog života nisu imale zdravstvenu knjižicu. Taj broj se znatno povećava, ako uzmemo u obzir žene koje su makar i mesec dana bile formalno zaposlene, napominju.

Kampanja ima za cilj da podigne svest građana i građanki o ovom problemu i da zajedno apelujemo na državu da se obezbede besplatni i redovni pregledi za sve žene koje nisu nosioci zdravstvenog osiguranja, jer kako Natalija Milosavljević u kampanji kaže “zdrava majka, zdrava baka”.

Kampanji su se do sad pridružili Rifat Rifatović, Sandra Silađev, Gorica Popović, grupa Legende, Vesna Dedić, Olja Lazarević, Bojana Stefanović, Iva Parađanin, Biljana Krstić, Jelena Stupljanin, Marija Ratković i Natalija Milosavljević i brojne druge javne ličnosti.

Ukoliko želiš I ti da budeš deo kampanje, snimi video na ovu temu, okači ga na svoje društvene mreže, taguj ŽUKO i pomozi da se čuje za ovaj problem!?

Related posts

Leave a Comment