PREDSTAVLJEN “BAJOGRAD” SPORTSKO – REKREATIVNI CENTAR ZA DECU

Lajkovac je bogatiji za jedno prelepo mesto, pravo dečije sportsko carstvo. Na privatnom posedu na Jabučkom putu iskusnog fudbalskog trenera Radovana Bajića Tute, koji je preko dve decenije proveo radeći sa mlađim selekcijama, za sada na površini od 20 ari, izgrađen je, uređen i adekvatno i maštovito opremljen Sportsko rekreativni centar za decu “Bajograd”. U realizaciju ovog originalnog projekta porodica Bajić uložila je do sada 1,6 miliona dinara isključivo sopstvenih sredstava, a sve što što se na terenima nalazi izgradili su sopstvenim rukama.

Predstavljajući koncept ideje o realizaciji “Bajograda”, Radovan Bajić je za portal LAJKOVAC NA DLANU rekao:

“BAJOGRAD”, Sportsko rekreativni centar za decu nastao je isključivo za Školicu sporta “Srećno stopalo. Ideju za njegovu izgradnju dao mi je moj sin Andrija Bajić, koji ima 14 godina i koji se od svoje šeste godine zajedno samnom u “Srećnom stopalu” počeo baviti fudbalom, a potom smo takođe zajedno nastavili u FK “Kolubara”.

Pošto smo mi najmlađi sportsko – rekreativni klub u Lajkovcu, nismo imali svoj objekat, svoj stadion, stalno smo išli od nemila do nedraga, rešili smo da se konačno skrasimo ovde na uistinu predivnom prostoru.
Iskoristili smo maksimalno ovaj prostor, vidite šuma je izvanredna i pruža puno mogućnosti. Rekvizite koji se ovde nalaze sve smo sami napravili, a ideje su potekle od Andrije i mene. Evo, ovde, na samom ulasku, sa leve strane uradili smo “poligon legionara”, za sada sa pet sprava, a u izgradnji je i šesta sprava. Ta šesta sprava u okviru ovog poligona namenjena je deci starijoj od deset godina, biće u obliku dva slova A, visoka 4,5 metra, gde će biti kanap i ispod nje pesak, sa grede deca će se hvatati za kanap i skakati u pesak. Deca mlađa od deset godina na “poligonu legionara” završavaju na petoj spravi toboganom.

Ovde imamo teren za mali fudbal, sa tri strane ograđen, na kome može da se igra maksimalno “tri na tri”. Imamo teren za nožni tenis, imamo teren za odbojku i bagminton, imamo viseću loptu…Dalje, mi smo planirali da već ove godine ovde uradimo i nadstrešnicu i šank na otvorenom, postavićemo i frižider, tako da možemo da izdajemo za dečije rođendane. Naravno, sva deca koja su članovi FK “Srećno stopalo” mogu besplatno da koriste ovaj prostor za proslavu rođendana i svih sličnih svojih dešavanja.

Imamo obećanje i dogovor sa Fondacijom Ane i Vlade Divca, da ovde urade teren za basket. Imamo obećanje i dogovor sa Fondacijom Novaka Đokovića, da u gornjem delu terena ovde postave akva park na naduvavanje za decu.

Dalji planovi su, da u ovom gornjem delu šume , koja je inače površine 96 ari, uradimo restoran. Planirali smo čak da uradimo i osmougaonu baštu na drvetu, imamo takav oblik i raspored izraslog drveća da to možemo da realizujemo. Za sada je to. Koliko budemo imali sredstava, toliko ćemo i raditi. Do sada smo sve sami isfinansirali. Tokom poslednje tri godine, od kada smo došli na ideju i otpočeli sa uklanjanjem šiblja, granja, kresanjem drveća, drenažom terena na ovih 20 ari, sejanjem trave…ti radovi su do sada koštali 1,6 miliona dinara. Sve nam zavisi dalje od sredstava kojima budemo raspolagali. Do sada nam niko nije pomagao, sve smo uradili iz realnih izvora, od naših para, nismo podizali kredite, niti se zaduživali na bilo koji drugi način. Želimo da i dalje nastavimo tako, ako je to moguće, onim tempom koji budemo mogli da izdržimo.
Upregovorima smo i za Školicu jahanja, kada bazen bude otvoren imaćemo i školicu plivanja.

Pozivam svu decu uzrasta od 5 – 10 godina, koja žele da se bave sportom, koja žele da se rekreiraju, da se jave na broj telefona: 064/ 18 – 215 – 18. Rukovodilac Školice sporta je profesor fizičke kulture Ognjen Nestorović. Ja sam rukovodilac Škole fudbala. Imamo još angažovanih trenera. Ko želi da se bavi samo fudbalom, može da se javi takođe na ovaj broj.Imamo tri selekcije malih fudbalera, imamo Školicu fudbala, imamo “predpetliće”, “petliće” i imamo selekciju pionira koja sada igra u Zadrugaru.

“BAJOGRAD” Sportsko rekreativni centar za decu nalazi se u ulici dr Boje Markovića 104/A. Treninzi u Školici sporta su tri puta sedmično. Sve dok nam vreme bude dozvoljavalo, radićemo ovde, kasnije u Sportskoj hali i na mini pič terenu.

Svako može da dođe ovde i vidi kako je sve zamišljeno i kako funkcioniše. Imamo uređen i kreativno osmišljen prostor za roditelje, u kome mogu maksimalno da se opuste, posluže i u prijatnoj atmosferi posmatraju, sačekaju svoju decu i vide o čemu se radi. Dakle, pozivam sve zainteresovane da lično dođu i vide kako je sve ovo zamišljeno, ili se jave na broj 064/ 18 – 215 – 18.

Znači, mi ne radimo, što se tiče Školice sporta, nikakvu specijalizaciju: svi sportovi su zastupljeni, najvažnije je da deca razvijaju motoriku pravilno, da bi mogli kasnije da se bave bilo kojim sportom.”
Radovan Bajić Tuta je trener fudbala sa UEFA licencom (A i B), radom sa mlađim selekcijama u fudbalu bavi se preko dve decenije. Bio je instruktor FSS za Kolubarski okrug i istovremeno podinstruktor za Mačvanski okrug, 2005. i 2006. godine pisao je Program rada za selekcije Zapadne Srbije. Inače, osnovao je Udruženje trenera u Lajkovcu, Udruženje trenera Kolubarskog okruga, inicirao osnivanje Sportskog saveza Lajkovca, osnovao ženski i muški fudbalski klub, osnovao Školicu sporta i zapravo se čitavog života bavi sportom i radi u sportu.

Već predstojećeg vikenda, u saradnji sa Rafting klubom, u planu je organizacija splavarenja, spust Kolubarom od Slovca do Jolića vodenice. Planiraju saradnju i sa drugim sportskim kolektivima u Lajkovcu.
Radovanova supruga Zorica je kaže namenski uzela godišnji odmor i iskoristila ga za finalno uređenje prostora “BAJOGRADA”. Radovan i Zorica su sa sinom Andrijom u prethodnom periodu svakodnevno predano radili i isključivo svojim rukama doprineli da sve dovedu do perfekcije.

Marija Marić, majka petogodišnjeg dečaka Stefana kaže: “Ovo je fantastično! Za decu je fenomenalno! Evo, trening je završen, a deca neće da krenu kući, što je pokazatelj da je ovo za njih pravo uživanje. Već je vidno da je Stefan značajno napredovao. Prezadovoljna sam i svesrdno preporučujem i drugim roditeljima da dovedu svoju decu, dođu i uvere se sami. Treninzi su odlični, deca i roditelji se druže. Zaista nemam reči.”

Promotivnom treningu i predstavljanju Sportsko – rekreativnog centra za decu “BAJOGRAD” prisustvovali su brojni mališani u pratnji svojih roditelja. Istovremeno na svim raspoloživim spravama treneri su sa mališanima održali treninge.

Predstavljanju “BAJOGRADA” prisustvovao je i Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac, koji je uveren da će ovakav sadržaj biti zanimljiv i svim posetiocima Lajkovca. Doduše, u ulozi roditelja, bili su prisutni i predsednik opštine Andrija Živković, direktor komunalnog preduzeća Bojan Bogdanović, član Opštinskog veča Dušan Žujović i brojni drugi roditelji, čija deca su već polaznici Školice sporta i članovi FK “Srećno stopalo”.

U suton, u prirodi, u prelepo uređenom prostoru, doživjaj je bio veličanstven. Pored toga što su svi sportski tereni i sprave brižljivo uređeni, sa podjednakom pažnjom je uređen i prostor za predah i okrepljene. Tu su i ljuljaške, prostor za sedenje, kamena bašta, kompletan prostor oplemenjen je cvećem i ograđen, a na samom ulazu u kompleks je impozantna ogromna drvena kapija, koja nagoveštava da se tu nalazi nešto posebno.

Related posts