NOVA PERSPEKTIVA I ŠANSA ZA RAZVOJ LAJKOVCA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas otvaranju autoputa “Miloš Veliki”na deonici od Obrenovca do Ljiga.

Lajkovačka petlja u Nepričavi najveća je na Koridoru 11 i privrednici je već nazivaju kapijom Zapadne Srbije.

Pre devet godina, gradnja auto-puta otpočela je baš u Nepričavi, izgradnjom 12 kilometara duge deonice do Uba. Na samom startu, Lajkovac je shvatio značaj izgradnje Koridora 11 i video je svoju razvojnu šansu.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković o značaju Koridora 11 i perspektivama koje se za Lajkovac otvaraju kaže:

” Svakako, Koridor 11 je izuzetno bitan za opštinu Lajkovac i ne samo za opštinu Lajkovac nego i za čitavu državu Srbiju, za Kolubarski okrug, a posebno za Lajkovac. Danas se otvara deonica od Obrenovca do Ljiga. Svečano otvaranje biće u tunelu u Brančiću u Ljigu.

To je jedna nova perspektiva i šansa za razvoj Lajkovca u daljoj budućnosti. Mi možemo slobodno da trasu Koridora 11 poredimo sa starom ćirinom prugom, koja je nekada prolazila kroz Lajkovac, odnosno sa prugom uskog koloseka, kada je Lajkovac i nastao i počeo ekspanziju privrednog razvoja i porasta broja stanovništva. Nadamo se, da će autoput doprineti boljem privrednom razvoju i boljoj budućnosti opštine Lajkovac.

Ono što je bitno za nas, to je da mi planiramo da već sledeće godine značajan deo novca iz svog budžeta odvojimo za tehničku dokumentaciju za Industrijsku zonu koja će se nalaziti kod petlje u Nepričavi , na površini od 150 hektara.

Takođe, uz pomoć države, nadamo se da ćemo krenuti i u pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju obilaznice oko Lajkovca. Izgradnjom obilaznice biće izmešten teretni saobraćaj kroz centar Lajkovca. Danas smo svedoci, da zbog prolaska velikog broja teretnih vozila, taj put je uništen. Takođe, veliki broj šahti je ulubljen i stvara velike probleme i Lajkovčanima i svima koji kroz Lajkovac prolaze. Nadam se, da ćemo već u prvoj polovini godine odvojiti novac za tehničku dokumentaciju i to nije mala stvar i velika količina novca će biti potrebna za to.

Mi smo radili ove godine analize sa Institutom za puteve i negde oko 30 miliona dinara će nam trebati za izradu tehničke dokumentacije za obilaznicu. Obilaznica će biti duga negde oko sedam kilometara , od petlje u Nepričavi do Ibarske magistrale u Ćelijama. Gotovo identična suma novca će biti neophodna i za izradu tehničke dokumentacije za Industrijsku zonu u Nepričavi.

Ja se nadam, da ćemo uz pomoć države moći da konkurišemo i kod resornih ministarstava, da bar sufinansiramo izgradnju i obilaznice i Industrijske zone, koja podrazumeva i svu prateću infrastrukturu: od vode, kanalizacije, putne infrastrukture do svih ostalih neophodnih sadržaja. Opština svakako mora opredeliti novac za eksproprijaciju zemljišta.

To će biti jedna velika tržišna utakmica kasnije u budućnosti, jer će sve opštine i gradovi kroz koje prolazi Koridor 11 imati svoje Industrijske zone , tako da ko bude ponudio bolje uslove, imaće veće šanse da se baš na njegovoj teritoriji otvore pogoni, odnosno radna mesta, a to je sigurno, pored vodosnabdevanja, najbitnija stvar koja se tiče Lajkovca i njegove budućnosti.”

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, predsednik Aleksandar Vučić će u 16.30 sati na naplatnoj rampi Obrenovac razgovarati sa predstavnicima kompanija koji su gradili ovu deonicu.

U 17.10 časova, na isključenju za Ub, predsednik Vučić razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu kao i sa lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, u 17.50 časova, predsednik Srbije prisustvovaće predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu.

U 18.30 časova, tunel Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem “Miloš Veliki”.

Oko 19.00 časova planirane su izjave za medije.

U 19.30 časova, kod petlje Ljig, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa “Miloš Veliki”, navedeno je u saopštenju.

Related posts