RODILA SE LAJKOVČANKA MILA

Najmlađa Lajkovčanka Mila Đurić rodila se baš u Lajkovcu, ispred lajkovačkog Doma zdravlja i to u kolima svoje majke. Sticajem okolnosti, vremena za odlazak u valjevsko porodilište nije bilo.

Milinoj majci Slađani ovo je bio treći porođaj. Ipak, iskustva iz prethodna dva porođaja nisu bila dovoljna, jer se ovoga puta, kako saznajemo, sve događalo nekako prebrzo.

“Rodila se prava Lajkovčanka!”, kaže sa osmehom majka Slađana.

Slađana je bila blizu termina za porođaj, ali je beba ipak malo poranila. Inače je sutradan trebala da ide kod svog ginekologa koji joj je vodio trudnoću, na poslednju kontrolu pred porođaj, kada bi i uzela uput za porodilište.

Kada je u ranim jutarnjim satima dobila prve bolove, bila je potpuno uverena da ima sasvim dovoljno vremena za odlazak u porodilište. Još ni prvu jutarnju kafu sa mužem nije popila, kada je shvatila da su bolovi sve učestaliji i jači i da će porođaj uslediti brže nego što je mogla očekivati. Brzo se sa mužem uputila do lajkovačkog Doma zdravlja u kome prva smena još nije bila ni počela. Već dok je Slađanin muž zvonio na ulaznim vratima Doma zdravlja, kako bi uzeo uput za Valjevo, Slađana je shvatila da porođaj počinje.

Porođaj je otpočeo i ubrzo su se na parkingu Doma zdravlja pojavile dve medicinske sestre, dežurni lekar i vozač saniteta. Da su iskusne i sposobne medicinske sestre zlata vredne, potvrdilo se i ovoga puta. U ulozi glavne babice, na visini zadatka bila je medicinska sestra Duška Purić, kojoj je svesrdno pomagala medicinska sestra Snežana Jovičić. Sve je proteklo u najboljem mogućem redu, posebno za uslove u kojima je porođaj obavljen. Zbog specifičnih okolnosti, sestre su pupčanu vrpcu samo klemirale, a majka i beba su sanitetom, u pratnji izuzetno posvećene medicinske sestre Snežane Jovičić, urgentno transportovane za Valjevo.

“Zahvalna sam svima u lajkovačkom Domu zdravlja, posebno sestrama Duški i Sneži. Bilo je ovo neverovatno iskustvo, koje ću pamtiti celog života. Kada smo stigli u Valjevo, na ulasku u porodilište, s obzirom da im je iz Lajkovca javljeno sve što se dogodilo, nas je sačekala kompletna ekipa, bio je to gotovo filmki scenario….Ni jedan propust nije napravljen, sve se odvilo do savršenstva. Devojčica je na rođenju imala nešto preko tri kilograma, dobilla je ocenu 9 i sve je kako treba”, kaže majka, koja je sa bebom već izašla iz valjevskog porodilišta.

Žene su se kroz istoriju porađale u raznim specifičnim okolnostima i na neobičnim mestima, kao i u krajne improvizovanim uslovima. Ipak, takvih slučajeva je sve manje. Lajkovac porodilište nikada nije imao, bebe se decenijama unazad rađaju u obližnjim porodilištima, događali su se i porođaji koji su otpočinjali u sanitetu na putu do porodilišta, a Mila se eto rodila baš u Lajkovcu.

Đurićima, koji već imaju desetogodišnjeg sina Nemanju i devetogodišnju ćerku Lenu, Mila je treće dete. Presrećni su i posebno se raduju što se Mila rodila baš u Lajkovcu.

Related posts