U PETAK UTAKMICA “GORNJANI – DONJANI”

U sklopu obeležavanja Gradske slave “Ognjene Marije”, u petak 26. jula sa početkom z 18:30 časova na stadionu lajkovačkog FK “Železničar” odigraće se tradicionalna fudbalska utakmica “Gornjani – Donjani”.

“Treće poluvreme” zakazano je za 20 časova u “Kumovoj vodenici” u Markovoj Crkvi.

Ovo je poseban događaj za Lajkovčane, koji ma gde ih život odveo, u Lajkovac dolaze gotovo neizostavno u ovom periodu u kome se i održavaju Dani Lajkovca i ovaj neobičan derbi.

Osim manifestacija koje imaju i drugi gradovi Srbije, Lajkovac ima svoje interne susrete koji su postali tradicija. Tako je sa utakmicom „Gornjani – Donjani“.

Tradicionalna utakmica između lajkovačkih „Gornjana i Donjana“, na stadionu FK Železničar održava se od 1935. godine. „Gornjane“, prvenstveno u odnosu na tok reke Kolubare, ali i položaj Železničke stanice, predstavljaju svi varošani koji stanuju od železničke stanice prema Valjevu, a „Donjane“ oni koji su se nastanili od železničke stanice prema Jabučju i “Donjem Lajkovcu”.

Ovakav derbi priliči varošici koja postoji duže od veka i ima klub sa tradicijom, koji je tek nešto mlađi od same varoši. Zanimljivo je da, ovaj sportski susret nije odlagan ni u vreme okupacije Nemaca.

Gornjane je kroz istoriju Lajkovca i lokalnog sportskog života, recimo, svojevremeno predvodio dr. Mile Banković a donjane sveštenik Stanko Milovanović, obojica vrsni fudbaleri.

Mihajlo Matić-Maća, nekadašlji fudbaler i trener FK Železničar, inače, „Gornjanin“ je više od 40 godina učestvovao u organizaciji susreta „ Gornjani- Donjani“.

Od 2000.godine utakmica „Gornjani“ – „Donjani“ igra se u okviru Dana Lajkovca i proslave „Ognjene Marije“ slave mašinovođa i gradske slave opštine Lajkovac. Početni udarac obično izvodi najstariji igrač-veteran. Od 2000.godine to je činio Božidar Maksimović (1912), zatim Draga Pantelić (1915), dok je Momčilo Aleksandrić (1922) početni udarac izvodio sve do 2011.godine kada ga je smrt odvojila od fudbalske lopte i terena…

Related posts