U SUSRET IVANJDANSKOM VAŠARU

Lajkovac je jedna od malobrojnih varoši u Srbiji koja je prethodnih decenija uspela da sačuva tradiciju održavanja vašara.
U susret Ivanjdanu, prvom od tri lajkovačka vašara, komunalno preduzeće “Gradska čistoća” blagovremeno je uredilo prostor na kome se vašar održava.

Da ” nužda zakon menja” pokazao je i Ivanjdanski vašar 2017. godine, kada su zbog tada aktuelnih radova na uređenju glavnog šetališta, vašarske tezge po prvi put izmeštene na potez između pruge i glavne ulice. Glavna ulica je bila rasterećena, vašarska ponuda preglednija i sve se zbilo sa neuporedivo manje gužve nego ranije, ne remeteći bitnije svakodnevnicu varoši.

I to se pokazalo kao dobro rešenje. Sa tom praksom je nastavljeno, bar dok se pomenuti prostor ne privede nameni…Već prve godine, opšta ocena meštana bila je, da je ovo rešenje dobro. I tako je ostalo.

Pored prostora za vašarske tezge, za prvi vašar u godini je na raspolaganju i nova Zelena pijaca u Lajkovcu, pored koje će vremenom biti uređen i prostor za funkcionisanje stočne pijace.

Iako uveliko funkcionišu i sajtovi za kupovinu i prodaju stoke, stočne pijace i vašari nisu zamrli.

Iako živimo u vremenu kada se roba masovno kupuje na internetu i iz fotelje, vašari svakako imaju svoju draž.

Tradicija srpskih vašara postoji i danas i nisu je smenile mode novog vremena. Vašari su nekada imali važnu ulogu u društvenom životu, u mnogim segnmentima, uključujuči i dešavanja koja su ih pratila.

Puno toga se promenilo, ali vašari svoju ulogi imaju i danas. A one sredine u kojima se tradicija održavanja vašara prekinula, nastoje da je ožive. Valjevo je uspelo da oživi tradiciju održavanja velikog Ilindanskog vašara, a Lazarevac je nakon četvrt veka ove godine obnovio tradiciju održavanja Vidovdanskog vašara…

Related posts