ASFALTIRANJE PUTA ZA TOMIĆE U JABUČJU

U punom jeku sezone asfaltiranja lokalnih seoskih puteva, započeto je asfaltiranje puta za Tomiće u Starom Selu u Jabučju, u dužini od 850 metara, koji povezuje meštane sa centrom sela i samim tim i sa regionalnim putem koji povezuje Ub i Lajkovac. Ovo je put koji povezuje Staro Selo sa Gornjim krajem. U pitanju je veoma bitna saobraćajnica, posebno za veliki broj ovdašnjih domaćinstava, familije Tomić, Ranković, Milivojević…Na afaltiranje puta za Tomiće, tu nekako između ovoga i onoga, čekalo se preko deceniju. Ko se na ovoj deonici ikada zatekao u vreme padavina, pouzdano zna koliko problema su meštani imali i koliko je asfaltiranje ovde bilo urgentno.

Početku asfaltiranja za meštane ove važne i dugo očekivane deonice prisustvovao je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković:

” Ovaj put je pripreman za asfalt još pre desetak godina i tada, a ni u međuvremenu nije urađen. Nije dobro što se prilikom promena vlasti odustaje od planiranih i započetih radova, što slikovito pokazuje i primer upravo puta ua Tomiće. Meštani ovog zaseoka čekali su dugo i na njihovu radost i na insistiranje predsednika mesne zajednice i meštana mesne zajednice Jabučje, ovaj put je došao na red i mi to sada realizujemo.

Jabučje će ove godine dobiti dosta kilometara asfalta, u saradnji sa Republikom Srbijom, Putevima Srbije i opštinom Lajkovac.
Ovaj put u dužini od 850 metara finansira opština Lajkovac, kroz rehabilitaciju seoskih puteva. Vrednost radova je negde oko pet miliona dinara.

Takođe, u sklopu ovih radova obavljaju se radovi na asfaltiranju regionalnog puta koji prolazi kroz centar Jabučja pa sve do Milanovića rampe. Sada je prva deonica asfaltiranja u toku, očekujemo da ovi radovi budu završeni do 20. juna, jer će deo kroz Šerinku, kroz Milanoviće imati dosta radova, imaće iskope od jednog metra i moraće da se rade nove šahte, tako da će to malo usporiti radove, ali radovi do Milanovića rampe biće završeni do ponedeljka. Od ponedeljka biće obustavljen i saobraćaj na toj deonici, kako bi radovi bili urađeni što brže, tako da možemo očekivati da do kraja juna čitava deonica od Paljuva pa do Milanovića rampebude završena.

Nakon toga, sledi rekonstrukcija puta koji vodi od Lajkovca, odnosno RR Auta pa do Skobalja, poznatija kao “obrenovačka pruga”. Zajedno sa ove dve deonice, to je negde preko 15 kilometara asfalta koje će Jabučje dobiti samo u ovim letnjim mesecima. Očekujemo takođe da u drugoj polovini godine krene i asfaltiranje puta za Negiće. Rebalansom smo odvojili dodatnih 20 miliona dinara za rehabilitaciju puteva na teritoriji opštine, među kojima su i pojedini putevi na području Jabučja, poput puta za Đoriće u Donjem kraju.

Ja se nadam da će ova godina biti rekordna što se tiče asfalta. Nadam se, da ćemo zajedno sa Putevima Srbije i Republikom Srbijom uraditi preko 40 kilometara novog asfalta, što je nezapamćeno za teritoriju lajkovačke opštine i ja se nadam da će građani biti zadovoljni i prepoznati i trud i volju opštine Lajkovac i pomoć Republike Srbije u ovoj godini koja je rekordna, jer smo od Puteva Srbije za asfaltiranje regionalnih i lokalnih puteva dobili 370 miliona dinara.”

Predsednik je najavio i da će tokom ova dva dana biti asfaltirano prvih 600 metara puta za Tomiće, a ostatak deonice početkom iduće sedmice, u zavisnosti od vremenskih uslova. Podrazumevajući pauzu u radu za vikend, završetak kompletne deonice za Tomiće očekuje se u utorak.

Milomir Negić, član Opštinskog veća, inače meštanin Jabučja, takođe je prisustvovao početku asfaltiranja puta za Tomiće: ” Nalazimo se na deoni puta Popovići – Tomići, za koji je opština Lajkovac izdvojila pet miliona dinara. Ovo je bitan put koji povezuje Staro Selo sa Gornjim krajem. Ovde je bilo puno problema, posebno tokom padavina, puno teškoća koje su tada rezultirale da se vodotokovi kreću samim putem, jer su prilikom obilnijih padavina kanali i propusti bivali zatrpani. Čišćenjem kanala i propusta i asfaltiranjem puta , ti problemi su eliminisani i trajno rešeni.

Jabučje je u ovom periodu jedno veliko gradilište: dva regionalna puta koja prolaze kroz selo, nekoliko drugih putnih pravaca, u samo Jabučje biće uloženo preko 200 miliona dinara…Meštani su zadovoljni aktuelnim radovima. Zbog brojnih radova, saobraćaj se u Jabučju odvija malo otežano, ali je sigurno da to vredi istrpeti.”

U danu kada je konačno započeto asfaltiranje puta za Tomiće, smenila su se gotovo sva godišnja doba, a prve padavine su već pokazale da je mukama meštana ovog dela Jabučja došao kraj.

Related posts