LEPTIRIĆI NA ĐURĐEVDANSKOM KARNEVALU U KRAGUJEVCU

U ponedeljak, 6.maja , deca srednje vaspitne grupe lajkovačke Predškolske ustanove “Leptirić” maskirana u “Voćkice”nastupiće na Đurdđevdanskom karnevalu u Kragujevcu, koji je revijalnog karaktera.

Deca nastupaju u pratnji svojih grupnih vaspitačica Aleksandre Milutinović i Jasmine Spasojević Mićić.

Da podsetimo, sa ovom karenavalskom tačkom lajkovački mališani gostovali su na Međunarodnom karnevalu za decu u Paraćinu i na Rakovičkom karnevalu.

Početak programa je na Đurđevdan u podne, kod Krsta u Kragujevcu. Inače 6. maj je Dan grada Kragujevca, a ovo je 14. po redu Đurđevdanski karneval u Kragujevcu.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija grada Kragujevca.

U velikom Đurđevdanskom karnevalu/defileu, učestvuju predškolske ustanove, učenici osnovnih i srednjih škola, predstavnici fakulteta, sportskih klubova i brojnih udruženja kao i predstavnici gradskih i republičkih institucija koje rade u Kragujevcu.

Na predlog tamošnje lokalne samouprave, tema ovogodišnjeg karnevala je Kraguj, ptica iz roda grabljivica, po kojoj je Kragujevac dobio ime. Deca iz predškolskih ustanova i učenici osnovnih i srednjih škola pripremili su maskote za koje svi zainteresovani građani mogu da glasaju, odnosno lajkuju maskotu koja im se najviše dopada.

Takođe, svi zainteresovani mogu da se prijave za izbor najlepših karnevalskih maski u tri kategorije. pojedinačna, grupna i porodična maska. Svečano proglašenje najlepših karnevalskih maski biće organizovano na samoj završnici karnevalskog slavlja, odnosno na kraju programa na bini kod Krsta.

Okupljanje učesnika tradicionalno počinje u 10.30 i traje do 11.30 sati u Glavnoj ulici, kada počinje defile centralnim gradskim saobraćajnicama.

Prvi deo kolone u kojoj su predškolci i učenici odlazi do bine kod Krsta gde će od 12 do 14 časova biti organizovan bogat muzički i plesni program tokom kojeg će stručni žiri izabrati najlepše karnevalske maske. Drugi deo kolone odvaja se kod Bezistana i predvođen bajkerima odlazi na plato ispred Skupštine grada gde će biti organizovano druženje ljubitelja motocikala, fića i predstavnika gradskih i republičkih institucija sa građanima.

I ove godine kragujevačka Turistička organizacija će, zahvaljujući brojnim sponzorima, obezbediti vredne nagrade za najbolje maske u kategoriji, pojedinačna, porodična i grupna maska, kao i nagrade za najbolje maskote koje su napravili deca, vaspitači i nastavnici iz obdaništa, osnovnih i srednjih škola.

Generalni sponzor manifestacije je SBB, zlatni sponzor je Roda, srebrni sponzor je Dunav osiguranje.

Related posts