URUČENO 78 AUTO SEDIŠTA

U Gradskoj kući u Lajkovcu obavljena je svečana dodela auto sedista za decu, po sprovedenom Konkursu za raspodelu budzetskih sredstava opstine Lajkovac za finansiranje unapredjenja bezbednosti saobracaja na putevima opstine Lajkovac u ovoj godini. Reč je o sredstvima koja su se slila po osnovu kazni za saobraćajne prekršaje.

Opština Lajkovac je preko Saveta za bezbednost saobraćaja, i ove godine, za sve lajkovačke bebe, koje su rođene u prošloj godini, obezbedila besplatna dečija auto sedišta. U izuzetno prijatnoj atmosferi, uručeno je 78 auto sedišta, čak 27 više nego prethodne godine.

Naime, Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lajkovac u ovoj godini, za nabavku dečijih auto sedišta za sve lajkovačke bebe, koje su rođene u prošloj godini, izdvojeno je 600.000 dinara. Sve lajkovačke bebe, rođene u toku prošle godine, dobile su besplatno auto-sedište, zapravo svi koji su se odazvali Javnom pozivu. Uslov je bio, da bar jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji opštine Lajkovac i da porodica poseduje saobraćajnu dozvolu, koja će glasiti ili na roditelje, ili na nekog od članova domaćinstva.

Prilikom dodele besplatnih dečijih auto sedišta, koju je obavio Andrija Živković, predsednik opštine sa saradnicima i predstavnicima opštinskog Saveta za bezbednost u saobraćaju, rečeno je da će se sa ovom praksom i sličnim idejama nastaviti i narednih godina, sve u cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju i podizanja nataliteta. Opština Lajkovac je prva u Kolubarskom okrugu krenula sa ovom praksom, a ovo je treća godina po redu da se sa ovom praksom nastavilo.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, nakon čina uručenja auto sedišta mališanima i njihovim roditeljima je, između ostalog, rekao:

“Savet za bezbednost saobraćaja u opštini Lajkovac postoji nepune tri godine i od kada je formiran imali smo ovu praksu da sva deca koja su rođena u prethodnoj godini i vode se na teritoriji lajkovačke opštine dobiju auto sedišta.

Ove godine je znatno veći broj dece, odnosno roditelja, koji su dobili na poklon auto sedišta, 78 je podeljeno, 27 više nego prošle godine.Na našu radost, imamo pokazatelje da se broj dece povećava. Opština Lajkovac ulaže napore i sredstva za poboljšanje populacione slike, odnosno demografske slike Lajkovca, a samim tim i Srbije.

Mi ćemo i u budućnosti nastaviti sa ovim ulaganjima i ovom praksom. Nadam se, da ćemo pronaći još atraktivnih mera, koje će sigurno podstaći Lajkovčane da imaju što više dece i da Lajkovac u budućnosti poveća broj stanovnika.

Današnji trend jeste da je broj stanovnika u opadanju. U poslednjih deset godina, broj stanovnika je pao za nekih dve hiljade stanovnika. Nadam se, da ćemo u budućem periodu taj trend promeniti i promeniti sliku ne samo u našoj opštini, već i u okrugu i u Srbiji.”

Predsednik Živković je ovom prilikom podsetio i da je Lajkovac po izdvajanjima za mere populacione politike poznat ne samo u okrugu, već i u čitavoj Srbiji. Tu spadaju izdvajanja u iznosu od po 120 000 dinara za sve nezaposlene roditelje, skoro duplo manji iznos pomoći zaposlenim roditeljima, stipendiranje najboljih đaka i studenata, besplatan školski prevoz, besplatna đačka kuhinja, vantelesna oplodnja koju opština Lajkovac finansira je takođe besplatna.

Opština Lajkovac je jedna od retkih u Srbiji koja izdvaja pet miliona dinara za Program vantelesne oplodnje. Predsednik Živković kaže, da bi opština izdvajala i više, ali je praksa pokazala da je ova suma dovoljna, kao i to da je broj dece rođen vantelesnom oplodnjom negde između pet i osam, ističući da je je ovaj program jedan važan korak i mera populacione politike i da će se učiniti sve da se raznim merama podstakne povećanje broja stanovnika lajkovačke opštine.

Ovogodišnji budžet Saveta za bezbednost saobraćaja je sedam miliona dinara. Oko pet miliona dinara izdvojeno je za završetak pešačke staze u Rubribrezi, ostale stavke se odnose na obeležavanje pešačkih staza i postavljanje signalizacije koja upozorava sve učesnike u saobraćaju na pešačke prelaze u blizini škola. Iz ovog budžeta, za nabavku auto sedišta je ove godine izdvojeno 600 000 dinara, a u najavi je, ako za to postoji zakonska mogućnost, da sledeće godine uz auto sedišta budu podeljena i kolica za bebe, sve u cilju da opština Lajkovac ima što više stanovnika.

Svečana sala Gradske kuće bila je prilikom uručenja besplatnih auto sedišta ispunjena mališanima i njihovim mladim roditeljima, što je predstavljalo izuzetno lepu sliku punu pozitivne energije.

Related posts