KNJIŽEVNO VEČE LUKE TRIPKOVIĆA

Gradska biblioteka Lajkovac će u utorak 23. aprila od 18 časova, u čitaonici biblioteke predstaviti lajkovačkoj publici knjigu “Osmeh pod gorom maslinovom” Luke Trupkovića, talentovanog pisca iz Valjeva, koji je ovim romanom, koji je ujedno i njegov književni prvenac, ušao na velika vrata u srpsku književnost, kao jedan od pisaca koji su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2016. godine.

Ovaj mladi Valjevac, koji je trenutno na doktorskim studijama Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, već je ovenčan nagradama za likovne radove. Njegovo polje interesovanja nije samo slikarstvo, već i filosofija koju je takođe studiro, pa će razgovor sa njim biti inspirativan za sve lajkovačke čitaoce, koje ovakve teme privlače.

Kratak prikaz romana:

U središtu zbivanja ove ratne drame nalazi se istinita priča o iseljenju kolekcije madridskog muzeja Prado. Operacija koja je trebalo da spreči fašiste da se domognu umetničkog blaga, makar i po cenu da ono pripadne Sovjetima, ukrstila je sudbine jednog sovjetskog generala, španske feministkinje, lekarke iz imućne madridske porodice i doktoranda iz Jugoslavije, koji piše disertaciju zaveden psihoanalizom i nadrealističkim pokretom. Suočeni koliko sa smrću i ratnim haosom toliko i sa ljubavnom strašću, iskušenjima prijateljstva i preispitivanju vrednosti, oni će tragično spoznati kako je prolivanje krvi na španskom pesku manje strašan usud od razaranja ideala pod žrvnjem jezivih ideologija i izdajstava iz sitnih pobuda.

Luka Tripković je rođen 1989. godine u Valjevu. Studirao filozofiju i slikarstvo. Diplomirao 2014. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Milete Prodanovića, gde je trenutno na doktorskim studijama. Objavljuje teorijske tekstove od 2015. godine. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Knežević“ i „Ljubica Sokić“. Rukopis romana „Osmeh pod gorom maslinovom“ nagrađen je mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Related posts