IZLOŽBA VASKRŠNJIH JAJA OSNOVACA

Izložba vaskršnjih radava učenika OŠ „Mile Dubljević“ Lajkovac biće otvorena u četvrtak 18. aprila u 18 časova u galeriji KC „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu.

Izložbu vaskršnjih jaja osnovaca će otvoriti književnik Radovan Beli Marković. Ova izložbena postavka biće dostupna javnosti do 25. aprila.

Kulturni centar „Hadži Ruvim“ već tradicionalno organizuje Izložbu vaskršnjih jaja učenika Osnovne škole „Mile Dubljević“ iz Lajkovca. Pored radova lajkovčkih učenika OŠ “Mile Dubljević”, na izložbi će biti predstavljeni i radovi učenika izdvojenih odeljenja iz Bogovađe i Bajevca koje je odabrala nastavnica likovne kulture Jasmina Mitrović.

Zalaganjem svog profesora Miloja Mitrovića, koji osim redovne nastave đacima drži i kurs tehnike oslikavanja jaja, zajednički trud i zanimljiva razmena likovnih ideja biće tradicionalno predstavljena u lajkovačkoj galeriji nekoliko dana pre samog Uskrsa.

“Koristeći sopstvenu imaginaciju, neopterećenu striktnim ikonografskim rešenjima karakterističnim za ovaj praznik, osnovci istražuju način na koji će sopstvenu kreativnost usmeriti na specifičnu dimenziju i oblik, koristeći sve vrste boja i jaja. Polazeći od unapred pripremljenih skica, ovi radovi se razvijaju u zrele kombinacije hromatskih i harmonijskih odnosa međusobnih elemenata, gde ovako delikatno obrađene površine postaju mesto susreta fizičkog i simboličkog.

Jaja će biti raspoređena na dva drveta napravljena od klirita, a posebnom tehnikom jajima je izvučena sadržina i ostavljena samo ljuska, tako da su iznutra šuplja. Profesor Mitrović, akademski slikar i ikonopisac, poznat je po oslikavanju uskršnjih jaja prečnika od 30 do 100 satimetara, za čiju kompleksnu izradu je bilo potrebno uložiti mnogo vremena i konsultacije sa tehnolozima, arhitektama, građevinarima i metalcima. Svojim znanjem i nenametljivim usmeravanjem njihovog talenta, profesor Mitrović neguje umetnički potencijal svakog od đaka i tretira ga kao smelu i zrelu zamisao.

Ovom izložbom još jednom će se lajkovačkoj publici predstaviti skup pažljivo odabranih radova koji će podsetiti na veliku snagu likovne umetnosti da religijske motive pažljivo rekonstruiše i reinterpretira u okviru sopstvenih sloboda i šema, a u ovom slučaju nepredvidivih sloboda i lepote dečje imaginacije.” – Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti

Related posts