KRUPNIM KORACIMA UZ POMOĆ DRŽAVE

Opština Lajkovac izdvojila je i ove godine milion dinara za nabavku 30 raketa protivgradne zaštite, koje će biti raspoređene strelcima protivgradnih stanica na teritoriji lajkovačke opštine i koje će bitno doprineti smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i zaštiti poljoprivrednih useva.

O ostalim, odlukama sa 92. sednice Opštinskog veća i infrastrukturnim projektima, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao:

“Ono što je bilo najbitnije na ovoj sednici, a tiče se kapitalnih radova, jeste da je usvojen postupak javnih nabavki na dve godine, koji se odnosi na put za Protiće, jedan od najbitnijih puteva, a tiče se jednog od najvećih sela na teritoriji lajkovačke opštine. Dužina ovog puta je 2,5 kilometra, ovaj put povezuje meštane Vračevića sa Bogovađom, odnosno skraćuje im put ka Lazerevcu i Lajkovcu, odnosno Ibarskoj magistrali.

Ove godine je za prvu deonicu u dužini od 1,3 kilometra izdvojeno 15 miliona dinara i očekuje se da se ovih dana raspiše i javna nabavka za tu deonicu i da taj put bude i završen u toj planiranoj dužini. U narednoj godini biće opredeljen novac za završetak puta za Protiće, tako da meštani Vračevića mogu očekivati da kompletna deonica bude završena ove i sledeće godine.

Druge izmene i dopune pretrpeo je Plan javnih investicija za period 2019. – 2021. godine. Izmene se odnose na rekonstrukciju vodovodne mreže samog naseljenog mesta Lajkovac. Izmene su uzrokovane dogovorom rukovodstva opštine Lajkovac sa Kancelarijom za javna ulaganja, jer je opština Lajkovac prošla prvi krug na Konkursu za rekonstrukciju vodovodne mreže na teritoriji Republike Srbije i ima rok do Nove godine da pripremi tehničku dokumentaciju. Ovaj projekat se odnosi pre svega na rekonstrukciju vodovodnih cevi, pre svega na azbestne cevi i one deonice manjeg prečnika cevi na kojima dolazi do najčešćih kvarova, zamenu svih vodomera za lokalna domaćinstva i sisteme koji omogućavaju praćenje svih kvarova prateći pojedine ulice nezavisno od celog sistema. Novac u iznosu od pet miliona dinara je opredeljen iz budžetske rezerve.
Ukupna vrednost radova za koje bi opština Lajkovac trebala da dobije novac od Kancelarije za javna ulaganja jeste 240 miliona dinara ili dva miliona evra i ti radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže bi počeli u prvim jesenjim mesecima.
Već u septembru bi Lajkovac bio jedno veliko gradilište, jer će biti zamena svih azbestnih cevi i zamena svih cevi manjeg preseka zbog kojih dolazi do čestih kvarova. 15% tog budžeta od dva miliona evra biće opredeljen za rekonstrukciju i izgradnju podstanica koje nedostaju, u Ćelijama i samom Lajkovcu.
Očekuje se da se ovim projektom značajno smanje gubici u mreži i poboljša snabdevanje vodom, posebno viših delova Lajkovca i Ćelija.

Ovo je jedan važan projekat za opštinu Lajkovac i najveći kapitalni projekat u protekloj deceniji, a možda i ranije, pa se s razlogom očekuju pozitivne vesti vezane za ishod ovog konkursa.

Što se tiče radova vezanih za pomoć države, ima još dobrih vesti. Nakon nedavnog sastanka sa potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem, opštinsko rukovodstvo dobilo je pozitivan odgovor za rekonstrukciju puteva oštećenih izgradnjom Koridora i onih koji su u nadležnosti Puteva Srbije. Biće urađene tri deonice iz ove grupe, ukupne vrednosti 300 miliona dinara, a među njima i put Lajkovac – Slovac. Očekuje se da bar dve deonice budu odobrene.

U pitanju su: deonica od pepeljevačke rampe ka Pepeljevcu, Bogovađi i Donjem Lajkovcu, zapravo trasa stare “ćirine” pruge, ali obuhvata i Železničku ulicu koja ide uz samu prugu Beograd – Bar, koja obuhvata trasu u dužini od devet kilometara. Očekuje se da te radove vredne 120 miliona dinara finansiraju Putevi Srbije.

Druga deonica jeste put koji prolazi kroz centar Jabučja, polazi od Milanovića rampe i završava na ubskoj teritoriji kod jezera Paljuvi, takođe negde u dužini od devet kilometara. Rekonstrukcija te deonice će se raditi najverovatnije prvo od Milanovića rampe do crkve u Jabučju, a vrednost tih radova je negde oko 60 miliona dinara.

Treća deonioca je stari obrenovački put, od Milanovića rampe ka Donjem kraju Jabučja i Skoblju u dužini od 8,5 kilometara i vrednost tih radova je 117 miliona dinara.

Nevezano za ova tri puta, a jako bitan jeste kompletna rekonstrukcija važnog i frekventnog puta Lajkovac – Slovac, koji će država uraditi u narednom periodu.

Ono što je jako bitno, lokalni put koji je najviše oštećen izgradnjom koridora, od pepeljevačke rampe do plavog mosta takođe će biti rekonstruisan i radovi će krenuti do juna meseca.

Završena je i kompletirana dokumentacija sa Kancelarijom za javna ulaganja vezano za rekonstrukciju srednje škole i škole u Bajevcu. Narednih nedelja biće raspisana i javna nabavka za rekonstrukciju ove dve škole, koja će otpočeti na letnjem raspustu.Vrednost ovih radova je 340 miliona dinara.

Može se desiti da Lajkovac ove godine ukupno za sve ove projekte dobije milijardu dinara, što je jedna ogromna količina novca koju nikada optina Lajkovac nije dobila od Republike Srbije.

Time će se značajno olakšati opštinski budžet i ako se to desi, rebalansom budžeta biće odvojena veća suma novca, 20 do 30 miliona za tehničku dokumentaciju, odnosno projektovanje saobraćajnica, kanalizacije, vodovodne mreže, struje, za Industrijsku zonu 2 u Nepričavi i za otkup jednog dela zemljišta, kako bi se već u ovoj godini donekle ušlo u tu prvu fazu opremanja, da bi se u narednoj godini mogli očekivati i prvi investitori.”

Related posts