TRIBINA UNIJE ŽENA SNS LAJKOVAC O ŽENI 21. VEKA

Druga u nizu planiranih tribina u organizaciji nedavno formirne Unije žena SNS Lajkova, kojom koordinira Mila Lončar Mitrović, okupila je u Gradskoj kući veliki broj žena, koje su imale priliku da čuju dva gosta uistinu vredna pažnje.
Na temu “Žena 21. veka”, nadahnuto su govorili mr Nataša Nikolic “Bajka o ognjištu” i dr Pavle Kovačević “Emocija, gospodarica ženskog roda”.

Uvodničari na temu tribine, koja je bila interaktivnog karaktera i multimedijalnog pristupa, govorili su mahom sa naučnog aspekta, ali je bilo i more opaski i zapažanja iskustvenog karaktera. Sve u svemu, žene su imale priliku da čuju puno toga što im može biti od koristi u svakodnevnom životu, u ovom kompleksnom i zahtevnom vremenu.

Dr Pavle Kovačević je naglasio, da se posle svih zbivanja na ovim prostorima podjednako teško snalaze i deca i roditelji, ne shvatajući posledice rata, a da ključni teret nose upravo žene. Teret je kaže na ženi, i u obrazovanji i u vaspitanju i u čuvanju muža, čuvanju roditelja. Kovačević podvlači i značaj ključne uloge žene u rađanju. “Žena je i dalje budućnost Srbije, stub Srbije, ona rađa decu”, naglašava dr Kovačević, uz opasku da, šta uliju žene deci kroz vaspitanje – takva će Srbija biti, napominjući da se u nas nedovoljno glorifikuje uloga majke i da žene treba osnažiti i ohrabriti.

“Jedna zemlja je onoliko vitalna, koliko glorifikuje majku!” – zaključio je dr Pavle Kovačević.

Svojim nesputanim ali autoritativnim nastupom, dr Kovačević je pružio priliku ženama da se oslobode lažnog morala i da iskonske stvari prihvate onako kako je to vekovima bilo, što samo može doprineti boljem funkcionisanju njihove porodice i njih samih. Podsetio je žene i na sva oružja i moć koju imaju, a kojih često nisu svesne.

Iako je tema tribine “Žena 21. veka”, tribina nije imala ni trunku feminističkog araktera, kako bi se to moglo na prvu loptu pomisliti. Zapravo je akcenat priče bio na tradicionalnom poimanju žene, na ženi u domu i na ognjištu i svet u kome žena ima ulogu gospodarice, što je ključna polazna osnova za zdravu porodicu, decu spremnu za život i zdravo društvo.

Žensku stranu priče dala je mr Nataša Nikolic, potkrepljenu rezultatima istraživanja, iskustvom u praksi, svojim ličnim iskustvom i zapažanjima i istorijskim aspektima položaja žene kroz vreme u nas, propraćeno slajdovima i poučnim video klipovima.

Podsetili su oboje na sve zablude i predrasude koje žene na ovim prostorima imaju i to tako vešto, da će sigurno većina prisutnih žena novi dan započeti sa nekim novim stavom, samouverenija i jača.

I upravo to sučeljavanje muškog i ženskog aspekta iskristalisalo je stvari, dajući nekako prevagu ulozi i snazi žene, uz činjenicu koja je sve vreme provejavala da i žene i muškarci premalo znaju jedni o drugima i da je ključna uloga žene na ognjištu, a muškarca da brani i štiti.

Mila Lončar Mitrović , koordinator Unije žena SNS Lajkovac, naglasila je da je cilj ovog ciklusa tribina, osvešćivanje i ohrabrivanje žena, da se žena osnaži i podrška da izdrže u ostvarivanju onoga što su sebi zacrtale kao cilj, bez obzira na kakav prijem sredine to nailazi.

“Cilj je i promocija znanja i obrazovanja i raznih veština. Obuhvatićemo i položaj i osnaživanje žena na selu i još neke teme, poput zaštite životne sredine, a biće i sadržaja poput poetskih večeri, dekupaža, izleta…” najavila je koordinatorka Unije žena uz poruku da su tribine namenjene svim ženama, a da je Unija žena SNS Lajkovac samo inicijator i organizator.

Related posts