BRILJANTNI NEMANJA JANIĆ

Nemanja Janić poreklom iz Pepeljevca, jedan je od osnivača Solagro tima, grupe mladih inžinjera koji se bave stvaranjem i implementacijom novih ideja u oblasti ekologije, prepoznatljiv široj javnosti prvenstveno po sjajnom projektu Sistema pametnog recikliranja. Solagro pametne prese za limenke su u ovom momentu Nemanjin znak prepoznavanja. A njegovih inovacija ima na pretek.

Vredan i ambiciozan mladić neverovatno rano i sa lakoćom prepoznao je probleme i trendove savremenog društva u oblasti ekologije i svoj preduzetnički duh je munjevitom brzinom prilagodio inovativnim tehnologijama. Sa svojim saradnicima napravio je neverovatan odjek u zemlji i svetu. Njegovo angažovanje u preduzetničkim vodama od samog početka prati izuzetno visok stepen društvene odgovornosti, što je i logičan sled s obzirom na sferu njegovog delovanja, a poseban doprinos je u podizanju ekološke svesti i edukativnim efektima.

Nemanjin životni i poslovni put je gotovo bajkovit, od odrastanja u živopisnom selu do života u prestonici i vrtoglavog poslovnog uspeha.Očigledno je da je reč o izuzetno vrednom i odgovornom mladom čoveku, koji je sačuvao sve tradicionalne vrednosti, a istovremeno ima fantastičan sluh za biznis. Iako mlad, vrtoglavom brzinom prati duh i potrebe savremenog društva i ne zadržava se na lovorikama stečene slave, već uvek ide napred, za novom idejom i novim projektom. Za nepunu deceniju svog preduzetničkog angažovanja, a sada ima tek 32 godine, ni trenutka nije mirovao. Otvarao je uvek nove priče i nove projekte i to neverovatno uspešno.

Priča o Nemanji je moderna bajka o uspešnom poslovnom čoveku današnjice, ali istinita i poučna priča za svakog ko ima ambiciju.

Vreme stereotipnih i statičnih biznismena koji na jednoj ideji pokušavaju da istraju decenijama je svakako prošlost i u novom vremenu šansu imaju oni koji prate potrebe vremena, koji su preduzimljivi, vešti i neumorno rade na sebi i spremni su na promene.

Smirenost, skromnost, organizovanost i odgovornost Nemanje Janića je gotovo frapantna. Posebno je dirljiva njegova emocija prema Pepeljevcu, odakle je očigledno poneo čvrste temelje za ono što danas jeste.
Za portal LAJKOVAC NA DLANU, Nemanja Janić je sa puno sentimentalnosti govorio o svom detinjstvu, školskim danima i svom poslovnom putu:

“Kao što već znate, ja potičem iz Pepeljevca, mesta u kome sam proveo bezbrižno detinjstvo i pohađao osnovnu školu od prvog do četvrtog razreda. Učiteljica nam je bila, sada nažalost, pokojna Jasmina Brdarić. Izuzetna osoba i još bolji pedagog. Bili smo njena druga generacija. Sećam se tog perioda, kao da je juče bilo. Nas 13 prvaka u istoj učionici sa trećacima, među kojima je bila i moja sestra.

Taj deo đačkog doba ću pored ekskurzija, rekreativne nastave, učenja i neprestanog igranja u prirodi pamtiti i po kovanici od 1 dinar. Za nju se u obližnjie dve prodavnice “kod doma” i “kod Miće” moglo kupiti podosta toga: dve turbo žvake, kesica smokija ili štapića, jedna krem bananica i jedan “golf” sok!

Školske dane nakon četvrtog razreda nastavljam u Lajkovcu u odeljenu V2 kod razednog starešine Bisenije Vučetić. Njoj smo bili poslednja generacija. Taj peti razred ću između ostalog pamtiti po dve stvari koje nemaju baš mnogo veze sa školom. Prva je zemljotres u MIonici u jesen 1998. A druga je bombardovanje SRJ 1999. zbog koga smo ranije završili tu školsku godinu. Ironija ili ne, mi deca u selu, najbolje smo se zabavljali upravo tog ratnog proleća.

Nakon zvršene osnovne škole i odličnog uspeha u svim razredima, upisujem srednju tehničku školu takođe u Lajkovcu, smer koji je tada i startovao: Elektrotehničar računara. Njega su popunili ponajbolji đaci iz svih odeljenja osnovne lajkovačke škole.
Moje subjektivno mišljenje je da će to i biti najbolja generacija koja je završila taj smer. Od 31 učenika minimum 25 je završilo fakultete i više škole, a mnogi su se već i ostvarili u svojim profesijama.

Moj preduzetnički put počinje 2010. godine.

U okviru volonterskog centra Gradskih pijaca u Beogradu, radilo sam u grupi volontera (studenata Poljoprivrednog fakulteta) koja je razvila prototip biodigestora za organski otpad namenjenog baš za pijace.

2011. dobio sam priznanje USAID-a za najbolji biznis plan u okviru Agrobiznis projekta.

Iz pomenute grupe volontera nas 6 osnovalo je 2012. i Solagro (solarni agro tim) Među osnivačima je bila i moja supruga. Svi veoma motivisani da našim delovanjem doprinesemo podizanju svesti o važnosti reciklaže i očuvanja životne sredine u kojoj živimo.

Prvi proizvod nam je bila solarna sušara za voće, povrće i lekovito bilje.

To je uređaj sa kolektorom od iskorišćenih limenki i drvenom komorom sa prohomskim lesama za sušenje.

Prvu presu za limenke smo napravili 2013. godine kada smo i registrovali firmu.

Od početnih 6 osnivača, preduzetničku hrabrost da razvijamop Solagro kao firmu pokazali smo Marko Kaličanin i ja.
Prvi klijent nam je bio Ball Packaging – najveći proizvođač limenki na svetu.

Upravo je fantastična Jelena Kiš iz Ball-a založila svoju mesečnu platu kao garanciju da ćemo mi zaista i isporučiti tu našu prvu presu tako velikoj kompaniji.

Ona nam je i danas jedan od najznačajnih saradnika, svakako i najdraži.

Nakon prese za limenke napravili smo i presu za PET flaše, bicikl koji reciklira ( edukativnu spravu za školarce).

Današnji pul naših proizvoda pored navedenih čine: XO magic box ( interaktivni kolektor za reciklažu limenki, PET flaša i tetrapaka), Stoni fudbal koji reciklira, pametne prese za limenke, reciklažni točak sreće i dosta drugih uređaja.
Sarađujemo sa više od 30 klijenata u više od 8 zemalja Evrope ( Španija, Irska, Rumunija, Slovenija, Belgija, Austrija, Crna Gora, Grčka) Neki od naših klijenata su i najveći brendovi sveta: Coca Cola, Haineken, Ball Packaging, Molson Coors GIZ, Finance in Motion i mnogi drugi.

Edukovali smo do sada putem naših uređaja i aktivacija više od 3000 učenika i reciklirali više od 200 tona ambalažnog otpada.Učestvujemo na svim većim festivalima u zemlji i regionu.

Naši bicikli i prese postavljenji su u osnovnim školama na Vračaru, u Gornjem Milanovcu i Kosjeriću.”

Dobitnici su višetrukih priznanja:

Za najbolji startup 2015. godine:
http://www.topsrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5821:serbia-start-up-national-winners-of-2015&catid=305:institucije&Itemid=560

Za najbolju tehnološku inovacuju 2016. godine:

Proglašeni pobednici prvog Smart City Challenge takmičenja u Srbiji!

2017: Dobitnici granta Inovacionog Fonda Republike Srbije za razvoj novog modela prese Solagro Smart Recycler 2.0. predstavljenog prošlog petka.

Maj 2018: Pobednici PowerUp takmičenja

Startap Solagro pobedio na prvom PowerUp! takmičenju u Srbiji

Jun 2018: Izabrani među 12 najboljih svetskih startupova na Clim@ takmičenju u Frankfurtu

finalists

Jul 2018: Predstavnici Srbije na startup games takmičenju u Londonu
https://insta-stalker.com/post/BlAPhqBDADU/

Related posts