PRIPREME ZA SEDNICU SKUPŠTINE

Sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, 90.-ta po redu u ovom sazivu, zapravo je pripremna pred predstojeću redovnu sednicu Skupštine, koja će se održati najverovatnije u četvrtak 21. marta.

Najbitnije tačke na ovoj sednici bile su izveštaji o prošlogodišnjoj realizaciji Programa ekologije i Programa poljoprivrede.
Od planiranih 198 miliona iz Programa ekologije, u prošloj godini utrošeno je 55% sredstava, ali je jako bitna stvar da preostali deo iznosa jesu poslovi koji su ugovoreni a nisu realizovani i očekuje se da budu realizovani u prvoj polovini ove godine , kao što je kanalizacija u ulici Lajkovačka pruga, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Slovcu, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi čija je vrednost 30 miliona dinara i za koje se uskoro očekuje raspisivanje tendera, tako da će sva preostala sredstva biti utrošena.

Iz Fonda poljoprivrede od 16,3 miliona dinara, potrošeno je skoro 15 miliona dinara.

Andrija Živković, predsednik opštine je u izjavi za medije istakao:

“Posebno se pokazala dobra jedna nova mera, a to je pomoć mladim poljoprivrednicima, za koju je bilo planirano devet miliona a potrošeno sedam. Ukupno je bilo devet prijava. Svi ti ljudi, čije su prijave bile uredne i kompletne, su novac potrošili u pravom smeru i već ove godine su rezultati vidljivi, tako da ćemo sa tom merom svakako nastaviti. Već rebalansom u junu i ovaj novac za poljoprivredu koji smo prošle godine uvečali, dodatno ćemo uvećati za još dva do tri miliona, a očekuju nas i nove mere što se tiče poljoprivrede u ovoj godini.

Još jedna mera koja se tiče poljoprivrede, a koju smo uveli, jeste subvencionisanje kupovine ženske teladi. Ovom merom želimo da povećamo stočni fond u ovom kraju, koji ima tu tradiciju, ali je zadnjih godina u trendu opadanja.”

Veće je dalo saglasnost RFZO da u narednom periodu za potrebe svog funkcionisanja koristi prostor u Domu zdravlja. Ovim će, kaže predsednik Živković, biti olakšano svim korisnicima, jer će na jednom mestu biti objedinjene potrebe svih srodnih korisnika. Dakle, “Socijalno” se sa lokacije nadomak Železničke stanice seli u zgradu Doma zdravlja.

Od odluka koje će biti prosleđene Skupštini na konačno usvajanje izdvajamo Odluku o raspisivanju Konkursa za medije (5,7 miliona dinara), Konkursa za raspodelu sredstava za izgradnju obnovu verskih objekata (4 miliona dinara).

Svakako jedna od važnijih odluka vezana je za parterno uređenje bazena. Sam objekat bazena biće završen do kraja marta. U toku je izgradnja trafoa za potrebe bazena, očekuje se raspisivanje javne nabavke za kotlarnicu, a očekuje se da bazen bude stavljen u funkciju u prvim letnjim mesecima.

Novina je formiranje petočlane komisije koja će razmatrati sve prispele zahteve usled ujeda pasa lutalica. Predsednik ove komisije, kako zakon nalaže, biće odbornik lokalnog parlamenta Zagorka Šalipur-pravnik, a članovi: dr medicine Borivoje Purić, dr veterine Mališa Mksimović, Ana Mešterović- javni pravobranilac i Bojan Petrović – predstavnik lokalne samouprave.

Pred predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta, na kome će biti izabran novi predsednik Skupštine, biće održana još jedna sednica Opštinskog veča, koja je zakazana za ponedeljak 18. mart u 7:30.

Related posts