POZORIŠNA PREDSTAVA “U NORVEŠKU, U SMRT”

Pozorišna predstava „U Norvešku, u smrt“ u režiji Dejana Jankovića, nastala u saradnji „Artepunkta“ i Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, biće izvedena u Lajkovcu u sredu 20. marta od 12 časova, u sali KC „Hadži Ruvim“.

Projekat su podržali Ministarstvo za dijasporu i Savez srpskih udruženja u Norveškoj.

Autorski pozorišni projekat po istinitoj knjizi Knut Fluvika Turesena „U Norvešku, u smrt“, autor i reditelj kao primarnu temu uzima stradanje i sudbine srpskih logoraša u norveškim koncentracionim logorima u periodu od 1942. do 1945. godine koje predstavljaju svedočanstvo jednog od najmračnijih poglavlja ratne istorije u Drugom svetskom ratu. Osećajući posebnu dužnost kada je reč o prenošenju ove slabo poznate priče, reditelj istoimenu knjigu koristi kao svojevrsan sistematičan pojmovnik koji je autorski tim predstave uputio na dalja, detaljnija istraživanja: kako na internetu, tako i u bazama norveških i srpskih arhiva i biblioteka. Dramatizujući pretežno dokumentarni materijal, objektivno komentarišući, Dejan Janković stvara jednu multiperspektivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka koja je rezultirala time da glumci u predstavi tumače preko 20 istorijskih likova, ali i onih koji su bili neposredni stradalnici.

Projekat se, između ostalog, bavi i prelomnim trenutkom u svesti ljudi koji su pod prisilom prinuđeni da budu u službi zla, zarad života kojeg se niko od njih ne može odreći, iako je u pitanju potpuno dehumanizovan život. Time se postavlja pitanje do koje granice je čovek spreman da ide u borbi za sopstveni opstanak i slobodu svoje otadžbine.

Igraju: Janko Cekić, Nikola Jezdić i Milan Vučković

Related posts