PREDSTAVLJANJE U NARODNOJ BIBLIOTECI

U Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, u četvrtak 7. marta je svečano predstavljanje knjige “Državna životinja”, u izdanju lajkovačke biblioteke.

Knjiga je zapravo doktorska disertacija Slađane Ilić o književnom delu “Godine raspleta” našeg slavnog sugrađanina Radovana Belog Markovića.

Predstavljanje knjige o politici i ljudima u pričama Radovana Belog Markovića održaće se u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u četvrtak 7. marta od 19 sati.

Ova knjiga u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac je svojom pojavom skrenula veliku medijsku pažnju na sebe, pa predstavlja jednu od glavnih tema kulturne javnosti naše zemlje.

Na promociji u prestonici, o knjizi će govoriti neki od najznačajnijih srpskih intelektualaca: dr Nataša Vulović, dr Milo Lompar, dr Vojislav Koštunica, dr Dobrivoje Stanojević, kniževnik Radovan Beli Marković i autor knjige dr Slađana Ilić.

Knjiga Državna životinja Slađane Ilić predstavlja rezultat istraživanja kako su elementi političkog prisutni u pripovesti, pripovetkama i pričama Radovana Belog Marković.

„Autorkin zadatak je imao izazovan karakter, jer Radovan Beli Marković nije poznat kao politički pisac, dok su analize naše autorke pokazale dubinske slojeve koji menjaju ustanjenu predstavu o njemu.” (prof. dr Milo Lompar)

„Umetnički postupci interpretirani su kao fenomeni koji se ne mogu sasvim odvojiti od političkih okolnosti u periodima stvaralaštva Radovana Belog Markovića. Tom temom se malo autora bavilo, te je doprinos ovog rada daljem proučavanju veze književnosti i javnog diskursa u srpskoj književnosti nesumnjivo značajan.” (prof. dr Dobrivoje Stanojević).

Related posts