ŠUMADIJA BOGATIJA ZA JEDNOG SVETOGORCA, OTAC DOSITEJ STAREŠINA MANASTIRA ĆELIJE

Ovih dana monaški red Eparhije šumadijske pojačan je za jednog člana i to svetogorskog monaha. Eparhija šumadijska iz koje su u Hilandar odlazili, ali u koju su se i vraćali hilandarski monasi, dobila je novog starešinu manastira Ćelije kod Lajkovca – jeromonaha Dositeja Hilandarca.

Otac Dositej ovako opisuje svoj put od Slavkovice do Hilandara:

“Detinjstvo sam proveo u selu Slavkovica, a osnovnu školu sam završio u Ljigu. Potom sam školovanje nastavio u Vojnoj gimnaziji Beograd. Nakon završene vojne gimnazije završio sam Vojnu akademiju RV i PVO u Beogradu. Po završetku vojne akademije službovao sam tri godine kao oficir u Kraljevu i krajem 1998. g. sam otišao u manastir Hilandar na Svetu Goru. Potom kao hilandarski monah završio sam i bogoslovski fakultet i magistrirao.”

Iako jedna od mlađih eparhija Srpske Crkve, osnovana 1947, u svoj klir Eparhija šumadijska je do sada primila šestoricu hilandarskih jeromonaha (Petra, Avakuma, Savu, Nikolaja, Onufrija i Dositeja). Pre osnivanja same eparhije, manastiri koji su danas u njenom sastavu, su takođe imali u svojim bratstvima postrižnike Svete Gore.

Iz šumadijskih manastira u Hilandar su otišli sada već blažene uspomene starci Dionisije, Nikanor, Gavrilo, dvojica Mojsija, Zosima, Rafailo, Makarije, Kirilo, Mihailo…

Related posts