MILUTIN ZABLISTAO U GRADU SVETLOSTI

Ovogodišnja Svetosavska akademija i Svetosavski bal u Parizu, 15.po redu, otvoreni su besedama Milutina Rankovića. Naime, umetnik iz Lajkovca bio je voditelj programa i besedničar na Svetosavskoj akademiji i Svetosavskom balu u Parizu.

Akadenija je održana u predvečerje praznika u Ambasadi Srbije u Parizu, a bal 27.januara, na brodu Pataš koji je plovio Senom. U više navrata je umetnik iz Lajkovca do sada bio učesnik Svetosavskih svečanosti u Parizu, a ovoga puta je novina da je bio voditelj programa i besedničar u Ambasadi Srbije u Parizu.

Pored Rankovića , učesnici programa Svetosavske akademije u Parizu bili su Školski centar pri Crkvi Sveti Sava u Parizu, Školski centar Jelena Anžujska, četiri odeljenja dopunske škole pri Ambasadi Srbije, koje je Milutin Ranković kroz besedu uvodio u program. Potom su nastupili i pijanista Luka Jovanović, Neša Galija, Slobodan Trkulja i Vesna Dimić.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Srbije u Parizu, g-đa Nataša Marić, predsednik Saveza Srba Francuske Ðuro Ćetković i osnivač ove manifestacije i Mondo kulta profesor Petar Gojković.

Na Svetosavskom balu je priređenbogat umetnički program,koji je takođe vodio Milutin Ranković, pored pomenutih gostiju iz Srbije, nastupio je internacionalni ansambl Petra Gojkovića, a prusustvovali su crkveni velikodostojnici Srpske crkve , ali i Biskupije Sen Denija, gradonačelnici Bondija, Bobinija i Pjerfita, predstavnici Republike Monmartr i drugi.

Ranković u Pariz otputovao na poziv Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske, Mondo kulta i Singiarta sa Petrom Gojkovićem na čelu.

Retorikom, kostimografijom i uigranim scenskim nastupom, umetnik iz Lajkovca je u Parizu kažu, a i slike govore voše od reči, bukvalno briljirao u ulogama koje su mu pripale na Svetosavskim svečanostima u Parizu.

Related posts