OBELEŽAVANJE SAVINDANA U LAJKOVCU

Jubilarnom, desetom Svetosavskom akademijom u Gradskoj kući, u organizaciji lajkovačke biblioteke, otpočelo je obeležavanje Savindana u Lajkovcu.

Deset godine tradicije i iskustva u organizovanju dovelo je do toga da ovogodišnja Svetosavska akademija u Lajkovcu bude primerena jubileju, gotovo savršena u svim segmentima. Organizatori su pažljivo i uspešno odabrali sadržaj i učesnike programa, a nije bilo ni omaške ni u dužini trajanja programa. Ništa za oduzeti, ništa za dodati. Svetosavska akademija u Lajkovcu bila je u maniru velikih gradova i prestonica kulture, iako u malom mestu, bez trunke primese provincijskog i palanačkog.

Besednik na desetoj jubilarnoj Svetosavskoj akademiji u Lajkovcu, u čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvetitelju, bio je protonamesnik Aleksandar Vučaj, paroh drugi obrenovački, koji je u svojoj nadahnutoj, ali odmerenoj i umirujućoj besedi istakao značaj istorijskih okolnosti u vremenu života Sv. Save. U svom obraćanju, u ime organizatora, Biljana Bogdanović, direktorka Gradske biblioteke Lajkovac, podvukla je značaj političkog , istorijskog i prosvetiteljskog delovanja SV. Save.

Glumac Pero Bjeković kazivao je pesmu Alekse Šantića “Ostajde ovdje” i odlomak iz “Zakonopravila” Sv. Save, a učenica lajkovačke SŠ “17. septembar” Ivana Lukić odrecitovala je vrlo zahtevnu pesmu na staroslovenskom jeziku “Pjesn” Stanoja Aksića i “Stihoslov” Nikanora Milentijevića.

Prigodnim, pažljivo odabranim numerama na Svetosavskoj akademiji u Gradskoj kući u Lajkovcu nastupio je i mešoviti hor lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, bez čijeg nastupa se odavno ne može zamisliti ni jedno ovdašnje ozbiljnije kulturno dešavanje.

Voditelj programa na Svetosavskoj akademiji u Gradskoj kući u Lajkovcu, potpuno na visini zadatka, bio je u ime organizatora mr Daren Milivojević.

Sala Gradske kuće bila je prepuna. Svetosavskoj akademiji u Lajkovcu prisustvovao je i Arhijerejski namesnik tamnavski Staniša Đokić, sva tri mesna paroha lajkovačka na čelu sa starešinom crkve sveštenikom Tomislavom Matićem, Andrija Živković predsednik opštine Lajkovac, ugledni književnik Radovan Beli Marković, predstavnici javnog života Lajkovca i brojni građani – koji su mahom stalni posetioci svih ovdašnjih kulturnih zbivanja.

Sve je te večeri bilo nekako posebno i uzvišeno, a brojna publika je izašla prezadovoljna iz sale i svaki komentar koji se mogao čuti bio je pozitivan.

Ovogodišnjom Svetosavskom akademijom, koja je održana u četvrtak 24. januara, zaokruženo je deset godina tradicije organizovanja Svetosavske akademije u Gradskoj biblioteci Lajkovac.

A 27. januara, na sam dan Sv. Save, prigodnim programima i rezanjem slavskog kolača, školska slava biće obeležena u lajkovačkoj osnovnoj i srednjoj školi.

U O.Š. “Mile Dubljević” program obeležavanja školske slave počinje u 11 časova, a u S.Š. “17. septembar” u 9:30.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača, države i školstva.

Sveta Liturgija u nedelju 27.januara na Dan Sv. Save u crkvi Sv. Dimitrija u Lajkovcu je od 8 časova, a potom će uslediti tradicionalno recitovanje dece u čast i slavu Svetitelju Savi i proslava Savindana u organizaciji crkve lajkovačke.

Ovogodišnji domaćin slave je Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica Sv. prorok Jeremija, pri Crkvenoj opštini Lajkovac.

Related posts