IZBORNA SKUPŠTINA PENZIONERA

Danas u podne u Gradskoj kući u Lajkovcu održana je redovna Izborna skupština Opštinskog udruženja penzionera, na kojoj je za novog predsednika izabran Branko Perić penzioner “Tucovića” iz Lajkovca, a za njegovog zamenika izabran je penzioner “Kolubare” Dragan Ivanović – Svetski iz Rubribreze.

Sve je otpočelo minutom ćutanja nedavno preminulom predsedniku Opštinskog udruženja penzionera Svetozaru Pavloviću – Miši Džavi. Na predlog Petra Damnjanovića, zamenika prethodnog predsednika udruženja, posthumno se dodeljuje Zahvalnica i Plaketa Svetozaru Pavloviću za njegov doprinos osnivanju i radu udruženja, kje će biti uručene njegovoj porodici (ćerki Milici i sinu Milošu). Sa ovim predlogom složili su se svi prisutni.

Novoizabrani predsdnik Opštinskog udruženja penzionera Branko Perić zahvalio se svima na ukazanom poverenju i načelno izložio planove i smernice rada.

Udruženje ima preko 250 članova, a gotovo polovina, recimo, redovno nabavlja ogrev upravo preko udruženja. Većina preko udruženja koristi i pravo na banjsko lečenje i sve te i slične mogućnosti ostaju i dalje. Jedino, bar za sada, neće funkcionisati prodavnica mešovite robe za penzionere, koju je vodio prethodni predsednik.

Na računu udruženja ima novca, ali ima i dosta posla, posebno oko uređenja Penzionerskog doma, za koji vlada jedinstven stav da bi najbolje bilo taj prostor izdati nekome ko bi prvenstveno bio zainteresovan da objekat ostane u funkciji okupljanja i druženja penzionera. Zakupnina za ovaj prostor je 120 evra na mesečnom nivou, s tim što bi penzioneri pomogli i da se on uredi i da se obezbedi ogrev, rečeno je na današnjem skupu. Trenutno Penzionerski dom ne radi i niko za njega nije zainteresovan.

Novoizabrano rukovodstvo penzionera je najavilo i da će insistirati na potpunoj javnosti rada, te da će mediji propratiti svaku akciju penzionera, pa će lokalna samouprava i građana imati pun uvid u to kome je i kako pružena pomoć i biti informisani o tome šta sve udruženje radi. Naglasili su i da očekuju veću pomoć i podršku od lokalne samouprave.

Predsednik Branko Perić je podvukao i da nema nikakve potrebe da Lajkovac ima više udruženja penzionera i spreman je na saradnju na tom planu, ali pod određenim uslovima. Naime, što se članstva preostalih udruženja tiče, oni su dobro došli u Opštinsko udruženje, ali za njihova rukovodstva bi važilo pravilo da u naredne četiri godine nemaju pravo ni na jednu funkciju u ovom udruženju, a nakon toga ako ih članstvo izabere nastavljaju dalje.

Periću nikako nije jasno, kako i zašto je Opštinsko udrušenje skrajnuto u odnosu na preostala dva udruženja penzionera, koja ukupljaju uslovno rečeno bogatije penzionere i smatra da upravo ovo udruženje treba da bude centralno i na usluzi i od koristi onim penzionerima kojima je i najpotrebnije.

“Niko ne brani REIK -ovim penzionerima da se organizuju i putuju. To je njihova stvar. Ali ovo je druga priča”, kaže Perić, dodajući da je spreman na dogovor i saradnju i da je već bilo razgovora na temu udruživanja penzionera po drugačijem konceptu od dosadašnjg, koji je rezultirao time da Lajkovac ima tri udrušenja penzionera: opštinsko, EPS – a i železnice.

Po svemu sudeći, rukovodeća ruka novog predsednika penzionera biće čvsta.

Izborna skupština penzionera završena je prigodnim koktelom i druženjem u holu Gradske kuće.

Related posts