SVE ZA KULTURU

Sudeći po onome što Kulturni centar i biblioteka planiraju za narednu godinu , lajkovčane čeka bogat i raznovrstan kulturni program. Brojna dešavanja, kulturno – zabavna, ali i humanitarna, obeležiće i kraj ove godine.

Lajkovac je okićen i u pravoj pretprazničnoj atmosferi. Predstoji, po treći put, manifestacija “Ulica otvorenog srca”, u čiju organizaciju će biti uključene sve ustanove i Turistička organizacija. Klizalište za ovu zimu nije izvesno, ali postoji mogučnost da i to bude realizovano i to isključivo u vreme zimskog rasousta, ako to vremenski uslovi dozvole i ako bude za to sredstava.

Sa posebnom pažnjom, po deseti put, lajkovačka biblioteka će 24. januara upriličiti program povodom obeležavanja Sv. Save
Vikend pred Novu godinu, tačnije subota 29. decembar, naa platou Gradske kuće, u vremenu od 10 – 15 časova, rezervisan je za manifestaciju “Ulica otvorenog srca”. Andrija Živković, predsednik Opštine Lajkovac kaže, da su u toku pripreme za ovu manifestaciju koja se po treći put održava u Lajkovcu i koja prerasta u tradiciju, a namenjena je najmlađim sugrađanima:

” Sve je zamišljeno sa velikim brojem učesnika, klovnovima, mađioničarem, predstavama za decu. Novina na ovogodišnjoj manifestaciji biće to što će na jednom broju postavljenih tezgi biti proizvodi koje su napravila deca, a sav prihod od njihove prodaje ići će u humanitarne svrhe. Po rečima direktorke Snežane Škorić, prikupljeni novac iči će za akciju “Rodi se na lepom mestu”, za opremanje valjevskog porodilišta, kome gravitira i naše stanovništvo i baš želimo da pomognemo Opštoj bolnici Valjevo i opremanju tamošnje službe ginekologije.

Što se tiče Plana i Programa Kulturnog centra , nastavljamo kontinuirano . Budžet Kulturnog centra za iduću godinu je sličan ovogodišnjem, ali nešto uvećan i iznosiće 16 miliona dinara. Novina na ovom planu je, što su sva sredstva obezbeđena od samog početka godine, a ne kao ranijih godina u kojima se čekalo da se sredstva opredeljuju i dodaju kasnije rebalansom budžeta. To će omogućiti da se programi blagovremeno planiraju i ugovaraju još s početka godine, pa i oni vezani za proleće i kasnije za leto – za gradsku slavu i za Dane Lajkovca.

Ono što takođe raduje sve ljubitelje pozorišta, filma i svih kulturnih dešavanja, jeste činjenica da je program Kulurnog centra dupliran i znatno bogatiji u odnosu na prethodne godine. Uz renoviranu salu, može se očekivati maksimalna poseta svim dešavanjima, kako ovdašnje publike, tako i publike iz okruženja.

Pokušaćemo da u narednom periodu nastavimo sa ulepšavanjem Kulturnog centra, kroz modernizaciju galerije, ulaza, da se sve uklopi u renoviranu salu, tako da se nadam da će Kulturni centar u narednim godinama zablistati punim sjajem.
Potpuna novina biće i u tome, što će vezano za dešavanja u okviru Dana Lajkovca biti napravljena anketa među građanima Lajkovca i koga i šta građani predlože, želje i izbori građana biće ispoštovani.

Nadam se, da će se Kulturni centar odužiti svim sugrađanima koji posećuju kulturna dešavanja i brojne manifestaciji na našoj teritoriji.”

Evidentno je da Lajkovac, uz svesrdnu podršku lokalne samouprave, ima kulturni život i dešavanja na kojima bi pozavidele i neuporedivo veće sredine.

Related posts